Cupa României: Progresul Spartac ’44 2-1 Steaua

Au marcat: Eugen Lixandru 57′, Andrei Ohaci 89’/ Bogdan Chipirliu 64′.

Prima echipă: 12. Mario Enache, 14. Robert Neacșu, 89. Ovidiu Morariu, 5. Sergiu Bactăr, 18. George Călinţaru, 10. Rareș Enceanu, 19. Andrei Zătreanu, 20. Florin Răsdan, 27. Ștefan Pacionel, 11. Dragoș Huiban, 99. Cezar Gherghiceanu.
🔵 Rezerve: 22. Horia Iancu, 17. Darius Oroian, 55. Walace da Silva, 30. Liviu Băjenaru, 9. Emilian Pacionel, 6. Mădălin Mihăescu, 15. Stephan Drăghici, 90. Alexandru Zaharia, 77. Bogdan Chipirliu.

Progresul Spartac ’44
Prima echipă: 12. Ciontos, 2. Vlad, 4. Alexandrescu, 5. Parfeon, 14. Radu, 7. Lixandru, 25. Matei, 8. Petcu, 19. Costea, 17. Ditu, 21. Tudorache.
Rezerve: 1. Moro, 20. Ohaci, 15. Dumitru, 24. Purice, 9. Matei, 18. Nicolas, 10. Constantin, 6. Grigore, 44. Balaceanu.

Steaua vine după o partidă în care s-au făcut multe „greșeli neforțate”. 7 greșeli majore am numărat de partea brăilenilor și 3 de cea a Stelei. Asta pare principala cauză a numeroaselor goluri din acest meci cu Dacia Unirea Brăila.

Ca nivel de joc, a fost un mic recul față de partida cu Viitorul Pandurii Târgu Jiu, însă și adversarul te face să joci astfel. Steaua a avut 5 oportunități de a marca după 45 de minute, iar la finalul meciului au ajuns la 13 șanse de a marca.
De partea cealaltă, oaspeții au marcat în prima repriză la singura șansă pe care au avut-o, iar la finalul meciului brăilenii au ajuns la cota 3. 
Golul 2 al brăilenilor a fost autogolul lui Adrian Ilie.
În minutul 79, Răducan pune piciorul în fața lui Bogdan Chipirliu și trimite mingea spre propria poartă, dar, cu noroc pentru oaspeți, bara se opune și astfel rămâne doar un autogol în această partidă.
Lucrul pozitiv din această partidă sunt cele 3 puncte și spiritul de luptă al Stelei care a aratăt că nu cedează psihic la primirea celor 2 goluri, iar declarațiile lui Oprița de la final arată luciditatea antrenorului nostru: „Sunt mulțumit că am marcat cinci goluri, puteau fi mai multe. Nu pot să-mi explic ce s-a întâmplat în apărare astăzi. N-am luat asemenea goluri de când antrenez. Le-am spus de atâtea ori jucătorilor că nu jucăm la ofsaid.
Sunt foarte supărat pe jucători, pentru modul în care au tratat jocul pe fază defensivă. Voiam să nu luăm goluri, să avem tot zero în dreptul golurilor primite. Nu putem să aruncăm vina pe oboseală. În fotbal, dacă nu tratezi serios orice fază, jocul se schimbă. Le-am spus jucătorilor că trebuie să jucăm așa cum cere fotbalul
„.

Dacia Unirea Brăila a remizat 0-0 (cu foarte puține ocazii) în meciul cu FC Brașov, iar în etapa treia fosta Corona Brașov a pierdut 6-0 cu viitoarea adversară a Stelei în campionat, Unirea Slobozia.

Steaua București începe campania în Cupa României. Toată suflarea stelistă așteaptă ca echipa noastră să ajungă pe tabloul principal.

Primul adversar va fi Progresul Spartac, fostă adversară în Liga a 3-a. Progresul Spartac, deși a avut un tur de campionat slab în sezonul trecut, a reușit să câștige toate meciurile în retur (excepție fiind meciul de acasă cu Steaua, 0-2) și a terminat cu doar un punct în spatele celor de la SC FC Fcsb 2.

Un sezon perfect făcut de Steaua a fost puțin umbrit de eliminarea din turul al doilea cu Popești Leordeni, 0-1, gol marcat de ex-stelistul Alexandru Mărgărit. În primul tur al Cupei României Steaua a trecut cu 6-0 de CS Balotești.

Progresul Spartac a intrat din turul al 3-lea, unde a reușit o victorie în prelungiri printr-un contraatac de unde Brocea (nu mai este la echipă) a înscris golul victoriei. Urmează meciul cu Rapid în care reușește surpriza turului, o victorie 3-2 în prelungiri. Cîrlig deschide scorul la debut printr-un șut superb din afara careului, Andrei Grigore (fost jucător de la Steaua) marcheaza un gol cu capul, iar, în prelungiri, Răzvan Milea marchează și printr-o greșeală de portar.
În turul 5 al Cupei României, Progresul trebuia să joace acasă cu CSU Craiova, însă meciul s-a jucat la Craiova, bucureștenii neavând nocturnă omologată. Cavalerii frunzei de platan au pierdut cu 5-0 acea partidă. De menționat este că au avut un 11 metri clar la Grigore la scorul de 1-0. Emoțiile și-au spus cuvântul în acea partidă, în care au fost multe greșeli neforțate în propiul 20 de unde Mamut nu a iertat.

Și, totuși, de ce avem doar 35 de invitații și nu jucăm pe Stadionul Steaua? Pare ceva intenționat din partea clubului Progresul Spartac ca să nu avem galerie și să profite de terenul sintetic? (conform ROAF meciul se dispută pe terenul echipei mai slab cotate). Nici vorbă! Progresul și Steaua și-au dorit din mai multe puncte de vedere să se joace pe o arenă mai mare! Și atunci cine e vinovat? Cluburile s-au înțeles după câteva telefoane, însă mai rămânea o chichiță. Un meci se poate muta doar dacă este nevoie de nocturnă (cum a fost în cazul cu CSU Craiova). Cine decide în România ora difuzării meciurilor? Cine da banii în fotbal? Televiziunile! Pentru a se putea muta meciul pe Steaua, trebuia ca partida să se joace după ora 19:30 și, evident, ca Digi Sport să accepte asta. Însă, dacă ne uităm pe programul celor de la Digi Sport 1, sunt alte meciuri programate (ora 19:00, Petrolul Ploiești – Miercura Ciuc în rliga a 2-a și, de la ora 22:00, Benfica – PSV). Clar nu era rentabil să aibă 2 meciuri live din România pe 2 canale diferite în același timp. Pentru televiziuni este mai important suporterul de caneapa. Nu o spunem cu reproș, însă tot ei sunt cei care își doresc spectatori în tribune. Primul pas ar fi să pună un pic mai mult preț și pe fanii înfocați, care dau culoare meciurilor. Dacă pui meci sâmbăta la 11 pe o căldură infernală și miercuri, să nu ai prea multe pretenții. 
Și cum s-a ajuns la acest număr de invitații pentru oaspeți? După ce oferi spațiul aferent rezervelor și pentru presă, rămâi cu aproximativ 850 de scaune libere. Regula este de 75%, din cauza pandemiei, din totalul locurilor libere, iar pentru oaspeți se acordă 5 %. Rezultatul este aproximativ 32, iar Peluza Sud a primit 35 de invitații. Nimeni nu și-a dorit asta. Sperăm totuși cumva că va fi un duel atât în teren cât și în tribune, chiar dacă cel mai probabil vor fi mai mulți steliști în afară stadionului, iar o parte din galeria „Anturaj bleu-albastru” nu dorește să vină la meciuri organizată, atâta timp există aceste reguli pandemice de intrarea în stadion. Probabil o parte dintre ei vor fi pe lângă stadion.

Așteptăm un meci interesant și sperăm să se audă cântecele suporterilor pe fundal. Înainte de analiza lotului advers, mai avem ceva de precizat: crainicul partidei (n.r. acelaşi care scrie avancronica meciului) dorește să prezinte echipele într-un mod mai animat și, pentru asta, are nevoie și de reacția publicului. El o să prezinte doar  numărul și prenumele jucătorului, iar restul lasă la mâna spectatorilor. Pentru că nu este tabelă cu grafică serioasă, o să pună pe grupurile aferente de suporteri foile de joc unde este și ordinea numirii jucătorilor. Încă o dată, trebuie demonstrat că fotbalul fără suporteri nu are culoare, acei suporteri pătimași care își susțin echipa indiferent de scor și competiție.

Progresul a schimbat foarte puțini jucători față de meciul din ultima etapă cu FC Fcsb 2 (4-0). Jucătorii care au plecat sunt: Mihai Ion la Ripensia Timișoară, Ștefan Pacionel la Steaua și Mihai Șandru la Dacia Unirea Brăila (a jucat în etapa trecută cu Steaua).
S-au întors la echipă: Ionuț Tudorache de la Afumați, care a marcat o triplă cu Fcsb 2 în returul primei manșe a barajului, atacantul Emilian Constantin  (34 de ani), care a jucat din 2015-2016 în ligile inferioare din Italia. El se antrena încă de la finalul turului trecut cu echipa. A jucat la Veresina, Virtus Verbania, Gozzano, Stresa, San Angelo, Castanese și Chisola. Un alt jucător repatriat este Robert Cazaciuc. Atacantul Robert Țângulea, care a jucat la Voluntari 2, a venit la Progresul Spartac.

Alte „veniri” sunt jucătorii din academia proprie născuți după 2004. Cei mai interesanți sunt: Andrei Ohaci (care a marcat 3 goluri frumoase în campionat) și portarul Ciontoș Mihai, care a avut multe parade excepționale pentru vârsta lui. De asemenea, el are o priză foarte bună a balonului. E de urmărit cum se va descurca cu o atmosferă electrizantă și sub presiune, fiind primul meci transmis la TV pentru el. Un alt junior extrem de intersant este Petculescu, care este născut în 2007, un mijlocaș cu o tehnică și o viziune care îl fac de urmărit.
Progresul Spartac a reușit o performanță la juniori, nu neapărat prin faptul că a câștigat Campionatul Național U17 (a doua ca importanță după Liga Elitelor), ci prin maniera în care a făcut-o. A câștigat grupa cu maximum de puncte (15 și golaverajul 23-6). În fazele eliminatorii au avut numai victorii, golaverajul 23-1 în doar 4 meciuri.

Progresul Spartac este o echipă mai sudată decât Viitorul Pandurii Târgu Jiu sau Dacia Unirea Brăila, dar evident că au și un lot mai slab cotat. Cei mai interesanți jucători sunt Ionuț Tudorache, Vlad Petruț, Eugen Lixandru, Dănilă Parfeon și Andrei Grigore (acesta revine după o accidentare). Toți acești jucători au centru de greutate jos, un bun control al balonului și există automatisme pe care Steaua trebuie să le trateze cu foarte mare seriozitate.
Managerul echipei, Andrei Erimia, nu este doar antrenor, ci şi cel care coordonează toate grupele de juniori, cât și clubul. Gabriel Rădulescu este cel mai important suporter al echipei, făcând posibil ca acest club să fie 100% privat.

Steaua are o singură misiune în acest meci: să treacă mai departe de cei care joacă cu zâmbetul pe buze și mingea la picior! Sperăm ca Steaua să fie susținută atât din stadion, cât și din afara lui! Trebuie să demonstrăm, încă o dată, că suporterii, chiar dacă nu au loc pe stadion, pot să își susțină echipele favorite într-un mod excepțional și din afara lui.
Forza, Steaua!

Cupa României: Progresul Spartac ’44 – Steaua
📆 Miercuri, 18 august 2021, ora 17:00
📌 Stadionul Progresul Spartac
🎥 Meciul va fi transmis de Digi Sport 1