Etapa a III-a: Steaua 5-2 Dacia Unirea Brăila
Au marcat: Bogdan Chipirliu 3′, 44′, Vasile Buhăescu 57′, Dragoș Huiban 67′, 90’/ Gabriel Răducan 5′, Adrian Ilie 54′ (autogol)
Prima echipă: 1. Raul Bălbărău, 17. Darius Oroian, 55. Walace da Silva, 4. Dean Beţa, 13. Adrian Ilie, 8. Valentin Bărbulescu, 30. Liviu Băjenaru, 9. Emilian Pacionel, 20. Florin Răsdan, 21. Vasile Buhăescu, 77. Bogdan Chipirliu
Rezerve: 22. Horia Iancu, 19. Andrei Zătreanu, 11. Dragoș Huiban, 18. George Călinţaru, 89. Ovidiu Morariu, 15. Stephan Drăghici, 6. Mădălin Mihăescu, 10. Rareș Enceanu, 90. Alexandru Zaharia
Dacia Unirea Brăila
Prima echipă: Cr. Andrei – Pătlăgică, Paliu, Stănciulescu, Mih. Șandru – Fl. Lungu, N. Ioniță, Cocîrlă – R. Stănescu, Răducan
Rezerve: Duță – Val. Robu, Apostolache, Voinescu, Al. Duțu, Moroian, P. Petre, Aur. Petrache, G. Apostol
Antrenor: Florentin Petre
Steaua are maximum de puncte după 2 etape. Cheia Stelei în acest sezon o reprezintă „familia Steaua”. Poate sună pompos, însă mixtura dintre un lot omogen, o condiție fizică de invidiat, cu un antrenor de ceva ani la echipă și o galerie pătimașă reușesc să combată valorile loturilor adverse și să fie cu o clasă peste adversari. Așa a fost și meciul cu Viitorul Pandurii Târgu Jiu din etapă trecută.
După prima etapă, Daniel Oprița a făcut 6 modificări. Titularii comuni cu etapa trecută au fost: Bălbărău, Walace, Ilie, Ștefan Pacionel și Huiban. Rezervele au fost: Călințaru, Bactăr, Zătreanu, Bărbulescu, Zaharia și Buhăescu. Chiar și Cristian Lupuț (antrenorul celor de la Viitorul Pandurii Târgu Jiu) a recunoscut staffului Stelei că a pregătit meciul pentru o echipă asemănătoare cu cea din prima etapă.
De remarcat este chiar faza etapei din Liga a 2-a, diagonala lui Mihăescu de peste 50 de metri către Adrian Ilie care a făcut o preluare pe piept pe poziție viitoare, a urmat o centrare din alergare cu piciorul stâng, iar Răsdan a trimis mingea din cădere în plasa porții. O acțiune într-o viteză suprinzătoare pentru acest nivel. Dacă ați citit avancronica etapei trecute, ați observat că și noi am spus că au obiceiul să strângă în centru, lăsând lateralele careului mic mult prea liber.
Dacă e să ne uităm la ocazii, după 45 de minute raportul a fost 4 la 2 pentru Steaua, iar la finalul meciului 8 la 3.
Au mai fost şi alte faze spectaculoase, călcâiul lui Bogdan Chipirliu în minutul 72 din 7 metri, primul gol despre care am discutat deja, golul al doilea (unde același Chipirliu a avut o poziționare bună la degajarea lungă și precisă a lui Raul Bălbărău și o pasă excelentă pe poziție viitoare pentru Florin Răsdan, care a trecut ușor de adversarul direct șutând pe lângă portar).
În minutul 84 are loc cea mai mare ratare. O angajare foarte bună a lui Chipirliu care trimite o pasă la 9 metri, de unde Buhăescu luftează îngrijorător, iar Robert Neacșu ratează de ori în aceeași faza.
Steaua a fost clar superioară la traseele de joc, la condiția fizică și la duelurile unu la unu.
Știați că Steaua a avut un 11 metri neacordat? Dacă era invers, probabil că și acum erau articole că Steaua este avantajată de arbitri. Este vorba despre faza din minutul 39, unde același Chipirliu îl depășește pe Core, iar Buleică are o alunecare tardivă și îl agață cu piciorul din spate (stângul) pe piciorul drept al atacantului Stelei care avea deja mingea în posesie.
În etapa a treia, Steaua o întâlneşte pe Dacia Unirea Brăila, o echipă nou promovată.
Pentru prima dată în acest sezon, Steaua nu va juca în nocturnă, însă meciul va fi transmis. Bine măcar că televiziunile nu au vrut să pună meciul la 13:00 cum au mai făcut-o cu alte echipe de Liga a 2-a. Este absolut inuman să joci pe 40 de grade! Pentru ce? Pentru spectacol? Pentru spectatorii din tribune? Nu cred. Poate doar pentru cei din fața televizorului și pentru a nu suprapune cu alte meciuri din prima ligă. Nu avem nimic cu ora 11:30, știm că este una de tradiție pentru Liga a 2-a. Ne referim strict la meciurile jucate pe o căldură insuportabilă.
Pentru prima dată, Steaua este favorită și pe hârtie. Cel mai probabil, jucătorii Stelei vor fi considerabil mai bine cotați după terminarea turului (dacă vor menține acest ritm). Dacia Unirea Brăila este cotată la 930.000 de euro (și asta datorită ultimelor transferuri), iar Steaua la 1.55 milioane euro. Știm că poate insistăm prea mult, dar este și acesta un criteriu de luat în seamă, însă nu definitoriu.
Această echipă are o istorie interesantă cu schimbări radicale în funcție de regimul care era la putere.
Dacia Brăila a luat ființă în luna martie a lui 1919, cam în aceeași perioadă cu apariția Unirii Brăila. În 1928 are loc fuziunea. Au avut 5 prezențe în Liga a 2-a (1934-1937) și 2 în prima ligă (1938-1940). Într-o perioadă relativ scurtă va avea următoarele denumiri: FC Brăila, Progresul Brăila, Metalul Brăila, Energia Brăila, Dinamo Brăila, Industria Sârmei Brăila și CSM Brăila (care a avut rolul de a concentra echipele). Toate aceste echipe au fost în perioada 1946-1962. În 1963 se redenumește Laminorul Brăila. Din 1974 până în 1979, revine la denumirea de FC Brăila. Timp de 10 ani până în 1990 are denumirea de FCM Progresul Brăila.
Într-un meci amical în 1990 au disputat un amical cu Steaua și au reușit o victorie surprinzătoare (goluri marcate de Viorel Radu și Victor Titirișcă). Cel mai bun sezon din istorie a fost în 1991-1992 când au terminat pe locul 6. După numeroase tranziții din Liga 1 în Liga a 3-a, în sezonul 2006-2007 își schimbă denumirea în CF Brăila. În 2015-2016 revin la denumirea de Dacia Unirea Brăila. În sezonul 1992-1993 au ajuns până în finala Cupei României, unde au fost învinși de Craiova cu 2-0.
Ultima întâlnirea oficială dintre Dacia Unirea Brăila și Steaua a avut loc pe data de 16 mai 1993 și s-a terminat 7-1 pentru militari. Au marcat: Ilie Dumitrescu (4 goluri), Panduru (1 gol), Pârvu (1 gol) și Ion Viorel (1 gol), pentru adversari a marcat Titirișcă.
Dacia Unirea Brăila a pornit cu stângul în Liga a 2-a, cu o înfrângere acasă la CSC 1599 Șelimbăr (3-1), iar mai apoi a făcut primul punct acasă cu FC Brașov, fostă Corona (0-0). Dacia Unirea Brăila a reușit surpriza barajelor, trecând de Oțelul Galați în dublă manșă cu 2-1 la general.
O parte din jucători din lotul actual al Daciei Unirea Brăila au jucat împotriva Stelei în ultimii ani. Aceștia sunt: Mihai Șandru, Adelin Voinescu, Raphael Stănescu, Apostol George, Narcis Ioniță și Andrei Paliu. Până de curând, a fost și Batchabi Gabby la Dacia Unirea Brăila (fostul adversar de la Carmen și AFC Rapid).
Din primul meci al brăilenilor ne putem da seamă că nu au constanță și pot ceda psihic foarte ușor la primirea golului. Au început tare partida, prin marcarea golului de către fostul dinamovist Raphael Stănescu, dar au primit trei goluri în intervalul minutelor 56 și 59.
Din a doua etapă, cu Brașovul, am putut observa că aceștia pot fi foarte ușor surpinși pe contraatac după ce au o lovitură de colț bătută slab. Se regruprează destul de greu. În prima repriză, a fost mai mult un meci de luptă. Am putut observa o singură ocazie a brașovenilor după o lovitură de cap care a trecut razant, în rest nimic. Iar în repriza a doua a fost un șut al celor de la Brăila care a lovit pământul, însă a trecut pe lângă poartă.
Venirile la Brăila au ridicat ușor cota echipa.
Mihai Șandru este un fundaș stânga masiv venit de la Progresul Spartac. O calitate a lui este că îi place să joace din prima și, de asemenea, când are ocazia nu ezită să tragă puternic spre poartă.
Gabriel Răducan este un atacant venit de la Dinamo, născut în 2000. Acesta a jucat 120 de minute în ultimele 2 partide. Este genul de vârf central care face un presing agresiv.
Alexandru Taciuc este un mijlocaș polivalent de 25 de ani care poate juca pe ambele benzi. Poziția lui favorită este de aripă dreaptă, de unde intra în interior și poate șuta cu stângul. Este cotat la 100.000 de euro și a jucat doar 45 de minute în prima etapă.
Adelin Voinescu este un atacant venit de la Voluntari 2, înalt, care așteaptă în fața porții pasele de la colegii săi. Are o bună lovitură de cap. A fost folosit doar 10 minute.
George Apostol este un fundaș central venit de la Balotești. Pentru echipa ilfoveană era unul dintre stâlpii apărării.
Andrei Paliu este un fundaș dreapta venit de la Concordia Chiajna. Acesta a jucat toate minutele în campionat până acum.
Antrenorul este Florentin Petre, iar unul dintre cei mai cunoscuți jucători este fiul său, Patrick-Petre care nu a fost în lot. Poziția lui este de aripă.
Marius Cocirlă este un mijlocaș stângă, însă poate juca mai multe poziții la mijlocul terenului. Acesta a bifat toate minutele până acum. Marius Cocirlă vine de la Atlantas, o formație din Lituania. Este un jucător de bază al echipei.
Raphael Stănescu este mijlocașul ofensiv venit de la Dinamo, care a marcat singurul gol al echipei de până acum. Narcis Ioniță este un fotbalist polivalent, însă poziția lui favorită este de mijlocaș central. Steliștii îl cunosc de pe vremea când evolua la Carmen. Mai apoi avea să ajungă la defuncta echipă Snagov.
Florian Lungu este căpitanul echipei. Acesta joacă mijlocaș central la închidere. De asemenea, a avut traseul Carmen-Snagov-Dacia Unirea Brăila. Este cel care ține mijlocul terenului.
Florentin Petre a trimis următorul prim 11 în meciul cu Șelimbăr: Andrei Cristian (P), Apostolache Andrei, Cocirla Marius Vladimir, Duțu Alexandru, Ioniță Narcis, Lungu Florin (C), Paliu Andrei,Petrache Aurelian, Robu Valentin, Stanciulescu Cătălin Daniel și Stănescu Raphael.
În meciul cu FC Brașov (fosta Corona Brașov) titularii au fost: Andrei Cristian (P), Cocirla Marius Vladimir, Narcis Ioniță, Lungu Florin (C), Andrei Paliu, Alexandru Pătlagica, Aurelian Petrache, Gabriel Răducan, Mihai Șandru, Cătălin Daniel Stănciulescu, Raphael Stănescu.
Cel mai probabil, primul 11 de sâmbătă va semăna mai mult cu cel trimis cu Șelimbăr, cu excepția că cel mai probabil va fi titular Șandru.
Steaua e favorită și trebuie să câștige. Și, din nou, fanii trebuie să își împingă favoriții spre victorie. Forza Steaua!
📆 Sâmbătă, 14 august 2021, de la ora 11:30, Stadionul Steaua
🎫 Bilete: pe site-ul entertix şi la casele de bilete ale Stadionului Steaua.
🎥 Meciul va fi transmis de Digi Sport, Telekom Sport, Look Sport