Steaua va fi declarată campioană

Cu toate că mulți nu își doresc, AMF București va trebui să facă acest lucru odată cu trecerea timpului. Deși Steaua își dorește să termine campionatul pe teren și AMF B insistă pentru un play-off, este greu de crezut că așa se va încheia sezonul. Ce știm:

 • AJF-uri au ca termen de a comunica campioanele până pe 27 iulie
 • în perioada 1-9 august se vor juca barajele în trei.
 • România a decis pe 17 iunie 2020, prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile (deci până pe 17 iulie 2020)
 • Fotbalul nu este permis la Liga a IV-a, nici măcar amicalele sau antrenamentul în grupuri mai mari de 6
 • 5 din cele 42 de AJF-uri au realizat că este imposibil să se mai desfășoare competiția

Ce așteaptă AMF București:

 • Ieșirea din starea de alertă (puțin probabil)
 • un ordinul al Ministerului Sănătății și al Ministerului Tineretului și Sportului care ar ajuta la desfășurarea competițiilor în luna iulie a.c. (din moment ce competiții superioare nu au primit ok, este puțin probabil să se întâmple)

Ce nu ia în calcul AMF București:

 • Protocolul de securitate stabilit în prezent este imposibil de respectat (https://www.frf.ro/wp-content/uploads/2020/05/Protocol-medical-pentru-reluarea-antrenamentelor.pdf)
 • Sumele pentru a respecta acest protocol sunt imense pentru bugetele din Liga a IV-a și AMF București va trebui să ajute echipele (am mai vorbit despre acest lucru în urmă cu o lună https://as47.ro/se-mai-reia/)
 • Nu mai este timp pentru a se desfășura competiția într-un mod profesionist.
 • Protocolul de reluare al competițiilor de fotbal este doar pentru Liga 1 și Liga a II-a, cu siguranță nu va fi unul mai puțin restrictiv pentru Liga a IV-a. De asemenea, între jucătorii de fotbal și cluburi este semnat un contract prin care aceștia își asumă că vor respecta condițiile de siguranță, lucru imposibil în Liga a IV-a, unde majoritatea jucătorilor sunt amatori și au și un alt job.

Da, ar fi posibil să se joace între 18 și 27 iulie, dar intervin câteva probleme:

 • Echipele nu au facut antrenamente
 • Trebuie să se joace și meciul pentrul locul patru dintre Progresul și Asalt, meci ce ar trebui să fie cu mai mult de 2-3 zile înainte de play-off
 • Măsurile de siguranță vor fi respectate și după ridicarea stării de alertă, deci va fi nevoie de 2 săptămâni de cantonament
 • Cluburile nu vor avea bani pentru a respecta măsurile și este puțin probabil ca organizatorul, AMF București, să le ajute financiar

În spiritul competiției, și din respect față de celelalte echipe, AMF B a amânat și va amâna aceast moment până la începutul lunii iulie când va fi nevoită să ia o decizie finală. Același respect pe care îl va arată probabil și față de competiție nepunând echipele să joace fără un minim de pregătire și nerespectând măsurile de siguranță impuse.
Până la acea dată probabil că toate AJF-urile vor lua o decizie. Într-adevăr Clujul se gândeste la un playoff, dar acolo diferența între echipe este de doar 3 puncte și, din nou, va fi complicat pentru AJF din Liga IV-a care au mai multe serii.

UPDATE! Situația din Liga a IV-a

Până în acest moment, 5 din cele 42 de AJF-uri (Suceava, Bihor, Alba, Vâlcea și Arad) au decis ”înghețarea” Ligii a-4 a și desemnarea echipelor clasate pe locul 1 drept campioane și reprezentante la barajul pentru promovarea în Liga 3. CSO Siretul Dolhasca, CA Oradea, CS Ocna Mureș, Minerul Costești și Victoria Zăbrani sunt primele campioane județene care vor juca la barajul de promovare în Liga 3.

În acest timp, deși nu se poate juca și echipele nu pot îndeplini condițiile minime de siguranță, Clujul și Bucureștiul au stabilit ca primele trei, respectiv primele patru clasate vor juca mini-turnee în urma cărora se decide campioana.

Bihor – au desemnat campioană pe Club Atletic Oradea (7 puncte avans)
Suceava – au declarat campioană pe Siretul Dolhasca (8 puncte avans)
Alba – au desemnat campioană pe CS Ocna Mureș (5 puncte avans)
Vâlcea – au desemnat campioană pe Minerul Costeşti (12 puncte avans)
Cluj – Baraj între două formații: Someșul Dej și Supporter 2.0 Cluj Napoca. ACS Florești a luat decizia de a se retrage după ce și-au analizat situația financiară. ”În aceste condiţii, se vor disputa două partide, tur-retur, între Someşul Dej şi Supporter 2.0 pentru stabilirea campioanei”, a spus președintele AJF Cluj.

AJF Timiș a dat o decizie în care din 17 iulie nu am mai fi într-o stare de alertă. La baraj s-ar înfrunta Avântul Periam și Timișul Șag, primele două clasate după 18 etape despărțite în campionat de doar 2 puncte.
24 iunie – AJF Iași nu se gândește să ”înghețe” Liga a 4-a, ci să organizeze play-off și play-out: ”Cu toții ne dorim să începem, dar nu avem încă acordul autorităților statului.” Liderul Ligii a 4-a Iași este Unirea Mircești cu 5 puncte avans.

20 iulie – AMF Btabileste ca jocul de baraj pentru ocuparea celui de al patrulea loc in Play Off-ul Ligii a 4-a, precum si jocurile din Play Off sa se desfasoare numai daca se vor putea juca fara masurile suplimentare prevazute in Ordinele sus-amintite. Jocurile contand pentru baraj si Play Off vor avea loc in perioada 16-26 iulie a.c. Jocurile din cadrul Cupei Romaniei – faza municipala vor avea loc pana la data de 5 august a.c sau pentru o data ulterioara daca Federatia Romana de Fotbal va permite.

3 iulie – AJF Arges baraj intre ACS Vointa Budeasa – CS Real Bradu (echipele se află la un punct diferență, meciurile se vor desfăsura pe 18 si 25 iulie)


Mini-grupele pentru barajului de promovare și echipele probabile:

Regiunea 1, Nord-Est:

Grupa A:
Suceava – au desemnat campioană pe Siretul Dolhasca (8 puncte avans)
Neamț AS Bradu Borca și CS Speranta Raucesti la egalitate în Seria A, Victoria Horia (5 puncte avans)
IașiUnirea Mircești (5 puncte avans) AJF Iași se gândește să organizeze play-off și play-out

Grupa B:
Vaslui – SPORTING JUNIORUL Vaslui (6 puncte avans)
Bacău F.C. Dinamo Bacau (2 puncte avans în seria Bacău) și AFCS Viitorul Curita (5 puncte avans în Seria Valea Trotusului)
Botoșani CS Dante Botosani (6 puncte avans)


Regiunea 2, Nord-Vest:

Grupa A:
Bihor – au desemnat campioană pe Club Atletic Oradea (7 puncte avans)
Cluj – Baraj între Someșul Dej și Supporter 2.0 Cluj Napoca. ACS Florești a luat decizia de a se retrage după ce și-au analizat situația financiară. ”În aceste condiţii, se vor disputa două partide, tur-retur, între Someşul Dej şi Supporter 2.0 pentru stabilirea campioanei”, a spus președintele AJF Cluj.
Satu MareTalna Oraşu Nou (2 puncte avans în Seria A (Zona Tur-Talna), Recolta Dorolţ (6 puncte avans în Seria B (Zona Somes), CSM Satu Mare și CSM Victoria Carei ( la egalitate în Seria C (Zona Crasna)

Grupa B:
Sălaj – Sportul Simleu Silvaniei și Rapid Jibou (la egalitate de puncte)  se va desemna în urma unui joc de baraj tur-retur, între primele doua echipe din clasament, Sportul Șimleu Silvaniei și Rapid Jibou. Jocurile se vor desfășura în data de 19.07.2020 (Jibou) și 26.07.2020 (Simleu Silvaniei) de la ora 18:00.Celelalte jocuri de la acest nivel se anuleaza.
Maramureș CSM Sighetu Marmației (5 puncte avans în seria Nord) și CS Progresul Şomcuta Mare (7 puncte avans în seria Sud)
Bistrița NăsăudC.S. SILVICULTORUL MAIERU (1 punct în liga Nord) și C.S. PROGRESUL NASAUD (3 puncte în liga Sud)


Regiunea 3, Centru:

Grupa A:
SibiuCS Magura Cisnadie (2 puncte avans)
CovasnaACS SEPSI OSK 2 (3 puncte avans)
MureșCS UNIREA UNGHENI 2018 (6 puncte avans)

Grupa B:
Alba – au desemnat campioană pe CS Ocna Mureș (5 puncte avans)
BrașovF.C. Precizia Săcele (1 punct avans)
HarghitaAS Sporting Odorheiu Secuiesc (7 punct în seria Vest) și CS Gheorgheni- VSK Gheorgheni (4 punct în seria Est)


Regiunea 4, Vest:

Grupa A:
GorjACS Știința Turceni (5 puncte avans)
Arad – au desemnat campioană pe Victoria Zăbrani (2 puncte avans)
Caraș-SeverinA.C.S. Progresul Ezeris (6 puncte avans Zona Oravita) și A.C.S. Rapid Buchin (4 puncte avans Zona Caransebeș)

Grupa B:
HunedoaraCSM Jiul Petroşani (2 puncte avans)
MehedințiAS RECOLTA DĂNCEU (3 puncte avans)
Timișbaraj între CS Avantul Periam și Timișul Șag, primele două clasate după 18 etape despărțite de doar 2 puncte


Regiunea 5, Sud-Vest:

Grupa A:
Dâmbovița – A.S. Roberto Ziduri (1 punct avans)
Dolj –
A.C.S. UNIREA TRICOLOR DABULENI (1 punct avans)
Argeș
baraj intre A C S Vointa Budeasanta Budeasa – CS Real Bradu (echipele se află la diferență de un punct, meciurile se vor desfăsura pe 18 si 25 iulie)

Grupa B:
TeleormanCS UNIREA TIGANESTI (2 puncte avans)
Olt – CSO Petrolul Potcoava (4 puncte avans)
Vâlcea
au desemnat campioană pe Minerul Costeşti (12 puncte avans)

Regiunea 6, Sud:

Grupa A:
PrahovaCSO Plopeni (3 puncte avans)
CălărașiA.F.C. Unirea Mânăstirea (3 puncte avans, formația de pe primul loc C.S. Venus Independența nu are drept de promovare)
IlfovACS VIITORUL DOMNESTI (5 puncte avans)

Grupa B:
IalomițaAS FC Bărăganul Ciulnița și C.S Victoria Tandarei (la egalitate)
București – Steaua București (7 puncte avans)
GiurgiuAFC VICTORIA ADUNATII COPACENI (1 punct avans în seria Sud) CS ARGESUL 2009 MIHAILESTI (8 punct avans în seria Nord)

Regiunea 7, Sud-Est:

Grupa A:
BrăilaA.C.S Victoria Traian (1 punct avans dar și un meci în plus față de A.C.S Sportul Chiscani)
VranceaSPORTUL CIORASTI și VICTORIA GUGESTI (la egalitate)
GalațiAvantul Valea Marului (1 punct avans)

Grupa B:
TulceaA.C.S. Pescăruşul Sarichioi Junior (5 puncte avans)
ConstanțaViitorul Fîntînele și C. S. Navodari (la egalitate)
BuzăuCSM Ramnicu Sarat (1 punct avans)

Sursa: frf-ajf.ro

#spiritdeluptă