Marele om de afaceri contemporan face pe victima Statului.

G.Privatu’ – Marele om de afaceri contemporan face pe victima Statului. Nu doar el, ci și alți proprietari de echipe a căror activitate se întrepătrunde cu banii publici


Un editorial de Alin Buzărin – https://blogsport.gsp.ro/buzarin/2020/05/21/gigi-privatu


E culmea să-ți dezvălui vulnerabilitățile plecând de la o chestiune în care ai în principiu dreptate. G.B., ca și foarte multă altă lume, consideră că nu e normal ca Steaua să fie cocoțată direct în liga secundă după ce ani l-a rând n-a putut să urce din Liga a patra într-a treia. Dar contestă acest lucru și merge la TAS cu jalba pentru că această promovare, încă nevalidată, îl afectează direct. Dacă ar fi fost trimisă direct în Liga 2 campioana județului Sălaj sau Maramureș, puțin i-ar fi păsat.

𝐆𝐡𝐞𝐚𝐫𝐚 𝐒𝐭𝐚𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢
În aplombul său contestatar, întemeiat, cum am mai spus, G. îmbracă o armură privată, dând cu buzduganul în tot ce înseamnă Stat. Obtuzitate, corupție, fărădelege, abuz. Acestea sunt coordonatele activității publice, în timp ce sistemul privat e imaculat și feciorelnic, chinuindu-se să răzbată printre tot felul de piedici administrative, printre gheare etatizate și hrăpărețe care sugrumă suava și ingenua inițiativă particulară, candidă și imaculată ca o zi de mai.

𝐒𝐜𝐡𝐢𝐦𝐛𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐭𝐞𝐫𝐞𝐧𝐮𝐫𝐢
Dar să nu uităm cine vorbește despre Statul hrăpăreț și abuziv. Vorbește un om care a avut de câștigat enorm din acel legendar schimb de terenuri cu Armata. Potlogărie dovedită, în urma căreia ministrul Babiuc s-a dus la pușcărie la 75 de ani, iar el, maestrul G. nu s-a dus. A cunoscut gratiile pentru altele, nu pentru asta. Atunci, când îi băga milioane de dolari în conturi, Armata era bună, iar banul public n-avea miros. Acum are, săriți, oameni buni, uite ce abuzuri se fac. Se fac, într-adevăr, dar nu așa mari ca acelea la care a fost părtaș.

𝐙𝐞𝐜𝐞 𝐅𝐥𝐨𝐫𝐢𝐧𝐞𝐢
Statul a fost iarăși minunat atunci când i-a dat, prin intermediul ANRP, despăgubiri de 75 de milioane de euro pentru un teren cumpărat cu un milion de euro. Beneficiu imediat, facil, fără bătaie de cap. Din pârdalnicul de fotbal n-a reușit niciodată să obțină un asemenea câștig. Păi, trebuie să vinzi vreo zece Florinei (la valoarea lor reală) ca să iei banii ăștia! Sau măcar vreo 5 Florinei la valoarea pe care își închipuie proprietarul c-ar avea-o perla din colierul său.

𝐓𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐭𝐞 𝐦𝐚𝐢 𝐬̦𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐜𝐞𝐩𝐢
Dar ca să-i produci, trebuie să investești, să te pricepi la fotbal, e nevoie de multe lucruri cu care el n-are nicio treabă. E mult mai simplu să faci un schimb cu Armata, să subevaluezi un teren și uite averea. Ți-o oferă pe tavă Statul pe care acum îl țintuiești la zid că face nedreptăți. Când te îmbogățește, e minunat. Când îți pune o piedicuță, asmuți presa, că ai destule portavoci, să sară și să demaște nedreptatea care ți se face.

𝐂𝐨𝐥𝐞𝐠𝐢𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐚𝐭̦𝐢
G.B. e doar avangarda din fotbal a acestei loji elitiste de privați la al căror capăt de linie se află Statul. Betoanele lui Negoiță oferite primăriei fratelui, cazarea carantinaților (plătită din bani publici) în hotelul plângăciosului investitor într-o perioadă în care camerele ar fi stat goale, că nu prea e turism în martie-aprilie. Agricultura înfloritoare a lui Ioan Niculae, retrocedările lui Mihai Rotaru. Exemple peste exemple de destoinici investitori privați, care poartă pe sub armura strălucitoare a particularului înfloritor cămașa luată din bani publici.
𝐀𝐦 𝐢̂𝐧𝐭̦𝐞𝐥𝐞𝐬, 𝐚𝐬̦𝐚 𝐞 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐞𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚, 𝐚𝐬̦𝐚 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐫𝐚̂𝐧𝐝𝐮𝐢𝐞𝐥𝐢𝐥𝐞, 𝐝𝐚𝐫 𝐦𝐚̆𝐜𝐚𝐫 𝐧𝐮 𝐦𝐚𝐢 𝐚𝐫𝐚̆𝐭𝐚𝐭̦𝐢 𝐜𝐮 𝐝𝐞𝐠𝐞𝐭𝐮𝐥, 𝐜𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐟𝐚𝐩𝐭 𝐯𝐚̆ 𝐚𝐫𝐚̆𝐭𝐚𝐭̦𝐢 𝐢̂𝐧 𝐨𝐠𝐥𝐢𝐧𝐝𝐚̆ 𝐩𝐞 𝐯𝐨𝐢 𝐢̂𝐧𝐬̦𝐢𝐯𝐚̆.

Sursa: gsp
Ilustrație de Cătălin Banu (Vice)
#spiritdeluptă