Helmuth Duckadam

Fostul mare portar al Stelei, Helmuth Duckadam, supranumit „Eroul de la Sevilla”, s-a născut în localitatea Şemlac, judeţul Arad, la 1 aprilie 1959.

A început să joace fotbal în 1975, la Gloria din Arad. Până în 1983, când s-a transferat la Steaua Bucureşti, a mai evoluat la UTA (1977 şi 1978-1983) şi Constructorul Arad (1977-1978).

Sosit de la UTA Arad, Duckadam a devenit titular după plecarea lui Vasile Iordache. Calm, stăpân pe sine, era cel care dirija apărarea. Dotat cu un fizic impresionant, jucătorul anului 1986, Duckadam nu a evoluat decât 11 partide în cupele europene.

Vârful carierei sportive îl atinge în ediţia 1985-1986 a Cupei Campionilor Europeni, când pe întreaga durată a competiţiei, dar mai ales în memorabila finală de la Sevilla, Steaua – Barcelona (0-0, 2-0, după penalty-uri), apără de-a dreptul senzaţional, determinându-i pe ziariştii spanioli, şi nu numai, să-i aprecieze evoluţia la superlativ. Cele patru lovituri consecutive de la 11 m apărate jucătorilor barcelonezi – Alesanco, Pedraza, „Pichi” Alonso şi Marcos – l-au făcut să intre în „Cartea Recordurilor”.

Are 80 meciuri jucate pentru Steaua, în care a marcat chiar și un gol, din penalty, contra celor de la Progresul. Pe plan intern, a câştigat două titluri de campion și o Cupă a României.

Chiar dacă ne place sau nu, indiferent de jobul și comentariile actuale, Duckadam rămâne o legendă în istoria Stelei.

#spiritdeluptă