Etapa 9: Metalul Buzău 2-2 Steaua

2⃣2⃣ | Final
❌ Andrei Pavel 63′ ❌ Andrei Pavel 79′
✅ Emilian Pacionel 45′ ✅ Florin Răsdan 94′.
🆚 AFC Metalul Buzău, în Etapa 9, Liga 3.

Steaua egalează în minutul 94 prin Florin Răsdan.

Metalul Buzău 2-1 Steaua. A înscris Pavel Andrei din penalty în minutul 79.

Metalul Buzău egalează prin Pavel Andrei în minutul 64.

Steaua deschide scorul în minutul 46 prin Emilian Pacionel. La pauză scorul este Metalul Buzău 0 -1 Steaua.

AFC Metalul Buzău – STEAUA, de la ora 14:00.
Echipa de start Steaua: 12. Raul Bălbărău, 55. Wallace Alves Da Silva, 4. Dean Beța, 13. Adrian Ilie (Cpt), 18. George Călințaru, 6. Mădălin Mihăescu, 10. Rareș Enceanu, 30. Liviu Băjenaru, 14. Emilian Pacionel, 77. Remus Chipirliu, 31. Robert Elek. Rezerve: 22. Horia Iancu, 47. Dragoș Nicolae, 89. Ovidiu Morariu, 16. Antonio Vlad, 15. Valentin Bărbulescu, 7. Florin Răsdan, 8. Andrei Neagoe, 11. Andrei Antohi, 5. Sergiu Bactăr.

Metalul Buzău: 12. Popescu Răzvan, 4. Badea George, 23. Mihăeș Vasilică, 15. Nedelcu Ștefan Zisu, 5. Spătaru Ion, 18. Piciu Cosmin, 21. Badea Andrei, 7. Manea Marian, 17. Zamfirescu Claudiu, 9. Iacob Alin, 2. Pavel Andrei.
Rezerve: 1. Crețu Silviu Ionuț, 19. Fatu Mario Andrei, 6. Ceaușu Andrei, 10. Bardas Cătălin, 11. Benga Patrick, 14. Savu Sabin, 16. Tănase Răzvan, 3. Mihai Daniel, 8. Stan Dan.
Meciul este transmis de Steaua TV.
#aicieSteaua #spiritdeluptă


Un meci de final de an, într-o plină pademie cu sars cov 2, se apropie, iar Steaua vine după un meci fără gol marcat acasă cu CS Tunari. Dacă ați citit avancronica de dinantea meciului cu trupa lui Odoroabă, veți vedea că noi le-am anticipat jocul în mare parte și vă dăm în scris de acum că meciul de la Tunari va fi mult mai ușor decât cel de acasă. Însă, mai este mult timp până atunci.

Din păcate, suspendările frecvente, regula cu 3 juniori și micile accidentări, plus unele probleme fizice au făcut ca primul 11 al Stelei să varieze destul de mult de la meci la meci. 

Steaua vine după o perioadă de izolare și doar o săptămână de pauză între sezoane. Pregătirea de vară a fost una pe repede înainte. Ultimul meci de la baraj s-a jucat pe 5 august, iar primul amical avea să vină pe 22 august, cu Metaloglobus. Primul meci oficial avea să fie și ultimul meci transmis de Digi Sport 1, cel din Cupă, cu Balotești, pe 9 septembrie. Acești băieți nu prea au avut pauză și asta poate să fie un factor important. Bineînțeles că cei care spun că meciurile cu Argeșul Mihăilești și Bărăganul Ciulnița nu se pot numi meciuri dificile, noi le dăm dreptate. Însă oare Steaua din 2017-2019 lua toate cele 6 puncte în acea grupă? 

Dacă am lăudat decizia de a juca cu doi închizători la meciul cu Voluntari 2, pentru că iflovenii aglomorează pe centrul, acum cu CS Tunari nu mică ne-a fost mirarea când Steaua a folosit doi închizători  într-un meci cu o echipă absolut reactivă care detestă atacurile poziționale. Schimbările la pauză au fost unele utile care au adus un plus jocului. Poate și condiția fizică de după Covid-19 este cauza pentru care la meciul cu Tunari am observat o echipă lungă cu multe mingi pe benzi de unde veneau centrări respinse de multe ori nu cu mari probleme de fundașii celor de la Tunari. Sperăm ca Băjenaru să fie recuperat fizic în iarnă pentru că avem mare nevoie de lucidiatea și tehnica lui în momentele decisve, măcar o repriză. Noi avem încredere că acești  băieți cu mare experiență, conduși de un antrenor care adoră să ia echipe cu care să promoveze, vor trece cu bine de această perioadă mai puțin bună, iar în iarnă se vor lua cele mai bune decizii. Probabil este un și un mic blocaj psihic. 

Responsabilitatea este la conducători, staff & jucători pentru că au pe mână cea mai titrată echipă de fotbal, iar noi, ca suporteri, avem responsabilitatea să îi susținem.  

De aceea, vom încerca și vom reuși să strângem 1000.000 de lei pentru Steaua.

Dacă SC FC fcsb SA 2 nu ar fi fost în seria 3 sau 4, problema promovării ar fi fost mult mai ușoară, însă o luptă cu cât este mai grea, cu atât victoria este mai dulce. Războiul cu clona galben albastră va continua, indiferent dacă la anul vom fi în liga a doua sau nu. 

Și acum să revenim la adversar, o echipă cu 2 jocuri diferite în funcție de terenul de joc. 

Cum rezultatele vorbesc cel mai mult în fotbal, vă spunem că ei au 3 victorii acasă din 3 posibile, pe fostul stadion Cornel Negoescu, actualmente stadion AFC Metalul Buzău. 2-1 cu Rapid 2, 3-0 cu Balotești și 1-0 cu Progresul Spartac, meci care s-a jucat în această săptămână, marți, meci care a contat pentru restanța din etapa a 7-a. În deplasare, au 2 egaluri și 2 înfrângeri plus o restanță cu Dinamo 2. De ce am simțit noi nevoia să separăm meciurile de acasă cu cele din deplasare? Pentru că jocul lor diferă într-un mod clar. Dacă în deplasare pe un teren de dimensiuni normale spre mare și cu o bună suprafață,  joacă un fotbal plăcut ochiului cu multe atacuri poziționale, fiind de multe ori surpinși pe contre, nu același lucru putem spune de meciurile de acasă.

Suprafața de joc este dezastruoasă. Este un teren mic, iar Valentin Stan este antrenorul care îi transformă acasă într-o echipă de deplasare, extrem de scurtă și de compactă. Asta pentru că spațiile pe o suprafață mică de joc sunt mult mai ușor de acoperit, iar pe un teren cu găuri pe teren și un petic verde înspre poartă de lângă stadionul principal încurcă orice formație care speră să atace pozițional cu pase pe jos din prima. Steaua trebuie să găsească soluția la aceste probleme. Dacă e să ne uităm la aruncările de la margine, indiferent dacă aruncă ei sau adversarii, veți observa cum toată echipa va fi la doar 20% cel mult 30% din suprafața terenului, făcând extrem de greu adversarilor să își etaleze jocul obișnuit. Folosesc mingile lungi pe contre, iar la centrările din faze fixe îl caută pe vârful de atac Andrei Pavel care are o lovitură bună de cap, sau execuțiile lui Zamfirescu atât din acțiune cât și din loviturile libere bătute de către fostul stelist.

În primul rând, stadionul se numea după legenda grupării din Crâng, care a trăit între anii 1950-1999. Cornel Negoescu a reușit acel unic gol împotriva Galațiului când a promovat Gloria Buzău în Divizia A, pe atunci. Acesta terminase și o facultate, însă din păcate, atât el cât și soția lui s-au stins din viața mult prea repede.

Metalul Buzău este un club înființat pe 7 iulie 1954 sub denumirea de AS Metalul Buzău de către Utilaj Tehnic Buzău. În 1971, are loc o fuziune cu echipa principală a orașului și se denumește Gloria Buzău, iar în acel sezon avea să ocupe primul loc în Divizia C și aveau să promoveze după un baraj la Ploiești în Divizia B. În 1982, echipă s-a reînființat. Ca fapt divers, vicepreședintele Lupu este la club încă din 1992. A reușit să promoveze în liga a 3-a în 2017, când a câștigat liga a 4-a și a învins la baraj pe CS Amara cu scorul general de 9-2.

Benga Mircea, cel care deține Revicom Oil, deține echipa din 2012. De asemenea, și Consiliul Județean susține tot din 2012 formația. Băiatul lui Benga Mircea, Patrick Benga, joacă fotbal la Metalul Buzău. Băieții care nu sunt din Buzău sunt cazați într-un complex foarte aproae de stadion. Foștii steliști,  Claudiu Zamfirescu și Andrei Ștefan Badea, care stau în aceeași cameră, sunt prieteni atât în teren cât și în afara lui. Probabil că vor și prime de meci la această partidă cu Steaua. 

Au fost numeroase cazuri de Covid la această formație și erau foarte aproape să piardă la masa verde restanța cu Progresul, însă, cu o zi înainte, au reușit să negativeze încă 4 fotbaliști de la prima echipă. Vă spunem sincer că jocul lor nu arăta ca și cum nu s-au antrenat deloc în ultimele 11 zile. Ei s-au testat luni și mai mult ca sigur nu se vor retesta din nou joi/vineri. Teoretic, jucătorii care vor absenta din primul 11 pe bază de covid sunt căpitanul Constantin Ispir, care de obicei execută cornerele de pe stânga cu dreptul pe interior și care executa loviturile libere de pe stânga, și fundașul stânga Daniel Mihai.

Valentin Stan este antrenorul echipei din 2015. A promovat echipa și a menținut-o pe linia de plutire.

Portarul Silviu Ionuț Crețu are o comunicare bună cu colegii din defensivă, însă la fazele fixe am observat, mai ales la cornere, că nu se poziționează atât de bine, mai ales la mingile pe jos plasate.  Celălalt portar este Popescu Răzvan, un portar cu o statură mică care poate fi surprins la mingile lobate sau execuții la vinclu, nu neaparat extrem de puternice. De asemenea, am putut observa lipsa de comunicare cu fundașii Mihăeș Vasilică și Nedelcu Ștefan Zisu.

Sistemul de joc cel mai frecvent ales este clasicul 4-4-2. 

Stâlpul apărarii este experimentatul Mihăieș Vasilică care este fostul căpitan al Aerostarului Bacău în liga a 2-a. A mai evoluat la echipe cu nume precum Sepsi Sf. Gheorghe, FC Zagon și Bucovina Rădăuți. Este cunoscut drept un fundaș puternic cu detentă bună. Are o poziționare bună și trimite mingi lungi pe cele 2 vârfuri, pentru că este dificilă o construcție migăloasă pe un asemenea sintetic. Este de picior drept.

Celălalt fundaș central, Ștefan Nedelcu Zisu, este unul înalt, care mai face greșeli inerente din cauza vârstei. Nu pare a fi cel mai solid jucător și nu mereu stă foarte bine pe picioare. Însă are un potențial mare, și dacă va fi serios poate o să îl vedem într-o ligă superioară. Are 19 ani și câteva selecții la România U19. Meciul trecut, a intrat în locul lui Sabin Sava care a suferit o ușoară accidentare. Cel mai probabil, va juca Zisu și în meciul din această etapă.

Fundașul lateral dreaptă de picior drept este George Badea. Un fotbalist care urcă mult, însă nu am fost impresionați de centrările lui. Forțează de multe ori aruncările lungi de la margine și de multe ori greșește execuția și astfel pierde posesia. În meciul cu Progresul, a aruncat de 5 ori greșit. Are 20 de ani.

Celălalt fundaș lateral este Spătaru Ion (23 ani) de picior stâng care pare să aibă un plus față de George Badea, având incursiuni numeroase și înspre centru, nefiind neapărat un fotbalist de tușă.

Mijlocașul central la închidere este Piciu Cosmin (22 ani), un fotbalist înalt, care nu are o viteză impresionantă, însă trimite pase sigure în zona ofensivă cu ambele picioare.

Celălalt mijlocaș central, care este cu o idee mai avansat decât Piciu Cosmin, este Stan Dan (28 ani) care leagă zona defensivă cu cele 2 vârfuri, Iacob Alin și Pavel Andrei. Este un fotbalist care lovește bine cu ambele picioare. Cu stângul  execută cornerele de pe dreapta și loviturile libere de pe partea dreapta. Execută cu piciorul stâng cu boltă cu efect pe interior. De asemenea, execută cornerele de pe dreaptă, cu piciorul drept, cu efect pe exterior căutând, de cele mai multe ori  detenta și lovitura de cap bună a lui Andrei Pavel. 

Zamifrescu Claudiu este mijlocaș dreaptă de picior drept, însă adoră să facă schimb de poziții cu mijlocașul stânga de picior drept, Manea Marian. Zamfirescu a fost crescut de Academia Hagi. A ajuns la Steaua în sezonul 2017-2018 unde a făcut figură frumoasă. Din păcate, multiplele accidentări serioase l-au făcut să bată pasul de loc. Avea să facă recuperarea cu cei de la CSU Craiova și, după 14 luni de pauză, a semnat cu Metalul Buzău. Este fotbalistul care execută loviturile libere de pe stânga șutând cu dreptul pe colțul portarului sau chiar cu efect pe centru. Un gol de pus în ramă este reușita cu Voluntari 2 când a șutat din unghi de la mare distanță la vinclu, învingându-l pe micuțul protar Cotolan. Intră bine în combinații, fiind unul dintre motoarele echipei.

Marian Manea (27 ani) este din 2015 de la Metalul Buzău. Are o statură mică, de doar 176. Are multe incursiuni la Andrei Pavel și șutează frecvent la poartă, mai ales pe jos. 

Andrei Ștefan Badea este mijlocașul lateral care poate juca atât stânga, cât și dreapta. De cele mai multe ori, intră în repriza secundă. Este un jucător cu centrul de greutate jos, cu o bună pivotare și o bună reacție. Probabil nu are o rezistență foarte bună, altfel nu se explică prezența lui frecvent doar în ultimele 30 de minute. Este de picior drept cu execuții bune. El a fost selecționat la România U19 pe vremea când juca în liga a 5-a din Germania. Avea să vină la Steaua sub comanda lui Marius Lăcătuș de unde a ajuns la Singureni, în fotbalul giurgiuvean. Ultima gară este echipa actuală, Metalul Buzău. Are un gol marcat cu CS Balotești.

O altă rezervă interesantă este Cătălin Bardaș, născut în ’99. Este coordonatorul de joc, atunci când intră în repriza a doua. Are două reușite în acest sezon.

În ofensivă, vârful este Iacob Alin, de 32 de ani. Are o statură medie, nu este un jucător de reacție, ci mai mult de execuție. Se descurcă bine pe spații mici, avantajându-l acest teren mic sintetic de la Buzău. De multe ori, este pasatorul de gol al echipei. Are 4 meciuri în Cupa României, însă mult mai cunoscut este de la minifotbal. În 2014, România avea să câștige cel de-al 5-lea titlul de campioană consecutiv, după ce a învins Slovenia cu 1-0, iar Alin Iacob  a făcut parte din lot.

Cel mai interesant fotbalist de la Metalul Buzău este nimeni altul decât vârful de atac cu numărul 2, Andrei Pavel. Este un fotbalist înalt, cu explozie bună, extrem de atipic. Are bun control al balonului atât în viteză cât și pase care să surpindă defensivele adverse. Este un jucător complet cu o bună detentă și o bună lovitură de cap. Are un șut plasat, mai ales pe jos. Rămâne un mare semn de întrebare de ce nu a reușit mai mult în fotbal până la vârsta de 28 de ani. De multe ori, joacă și rolul pivotului sau a jucătorului care vine din linia a 2-a pentru a recupera baloane. Are 14 apariții în liga 1 și 3 goluri. În sezoanele 2010-2013, a jucat la Ceahlăul Piatra Neamț de unde a fost cumpărat de SC FC fcsb. Nemțeanul semnase un contrat pe 5 ani, dar nu a jucat niciodată pentru prima divizionară galben-albastră. A fost împrumutat la formația de sub Pietricica unde a jucat până în 2015. Se transferă la SC Bacău, formație nou înființată, unde nu rămâne mult timp. A plecat în Anglia la FC România, o echipă de amatori din ligile inferioare care a promovat succesiv. S-a întors în țară după o înțelegere cu Guss Rădăciuni din Liga a 4-a Bacău. În sezonul 2016-2017, s-a transferat la SC Bacău după care a trecut la Aerostar Bacău cu care a promovat în liga a 2-a. Avea să plece la Foresta Suceava pentru care a evoluat în prima parte a sezonului 2019-2020. Returul l-a găsit tot în liga a 3-a la SCM Zalău, unde a apucat doar o etapă, din cauza pandemiei. 

Metalul Buzău a trecut în Cupa României de CS Blejoi (7-6 după loviturile de departajare), iar în turul următor a fost învinsă de CSM Focșani, acasă, cu 2-0.

Pe 22 februarie, Steaua o învingea, într-o partida amicală, pe Metalul Buzău, cu scorul de 5-1 (Andrei Antohi, Ovidiu MORARIU, 2x Florin Răsdan, Cosmin Mihai).

În ultima partidă din acest an, contând pentru etapa a X-a, Steaua se deplasează la Baloteşti, iar Metalul Buzău joacă, acasă, cu CS Concordia Chiajna 2.

⚔️ Metalul Buzău vs. Steaua
📅 Sâmbătă, 7 noiembrie 2020, de la ora 14:00.
👎 Fără spectatori.
🎥 Meciul va fi transmis de Steaua TV.