Vasile Zavoda

Pe 26 iulie 1929 se năștea fostul mare fundaş al Stelei, Vasile Zavoda, poreclit „Tigrul Akbar”.

A evoluat la CCA, alături de Francisc „Feri” Zavoda, fratele său.

Robust, adept al fotbalului în forță, atletic, bărbătesc, dar niciodată dur sau periculos. Zavoda II a fost legitimat la vârsta de 11 ani la formația Minerul Baia Mare. La 16 ani, Zavoda a debutat în echipa de seniori a formației băimărene, iar în toamna anului 1950 s-a transferat la CCA București.

Zavoda, care evolua pe postul de fundaș, a acumulat 248 de prezențe în prima ligă română, marcând două goluri. La CCA București a jucat 14 ani, până în anul 1964. A cucerit nu mai puțin de 11 trofee cu formația militară, respectiv șase campionate ale României și cinci ediții ale Cupei României. După ce a evoluat inclusiv la Jocurile Olimpice de la Helsinki din anul 1952, Vasile Zavoda a părăsit Steaua în 1964.

A fost selecționat de 20 de ori în echipa națională a României, pentru prima dată în 1951, împotriva Cehoslovaciei, și pentru ultima dată în 1962, împotriva Germaniei de Est.

În 1964, pe când avea 35 ani, Zavoda a jucat în ultimul său sezon ca profesionist, pentru ASA Târgu Mureș.

Emeric Ienei a declarat în repetate rânduri că Vasile Zavoda a fost cel mai valoros fundaş din istoria fotbalului românesc şi că printre cei mai buni urmaşi ai acestuia au fost Miodrag Belodedici şi Gheorghe Popescu.

Ca antrenor, Zavoda a antrenat la nivel de juniori la clubul Steaua și la echipa națională, fiind chiar și secund al acestor echipe în mai multe dăți.

În ultimele zile de viață, îi spunea soției sale că dorește să fie incinerat, iar cenușa sa să fie împrăștiată pe gazonul stadionului din Ghencea, fără să ştie nimeni.

S-a stins din viață pe 14 iulie 2014.