Steaua nu a retrogradat niciodată!
Am ajuns în anul 2020, un an greu, un an în care, poate, am ajuns să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine. Am stat acasă mai mult ca niciodată, fără voia noastră, dar accesul la informare, din fericire, nu ne-a fost restricționat. Cu toate acestea, refuzăm să observăm evidentul.
S-au împlinit 6 ani de la decizia ICCJ care a schimbat și percepția cu privire la echipa de fotbal Steaua. Confuzia aceasta continuă în 2020 și va continua și în 2021. Unii suporteri vor adevărul, alții îl știu deja. Unii sunt conduși de sentimente contradictorii, alții pun Steaua pe primul plan. Sunt și fani, mă rog, prea mult spus fani, care nu sunt împinși de nimic, că nu reușesc să distingă problema din cauza lipsei de materie cenușie. Ce s-a întâmplat cu Steaua este un subiect destul de sensibil, dar îți trebuie nervi tari să te detașezi de perioada 2003-2014.
A retrogradat Steaua vreodată? Sigur că NU! Păi și de ce este în liga a 3-a? Pentru că a promovat în acest an din liga a 4-a! Ok…păi și de ce a jucat în liga a 4-a dacă nu a retrogradat vreodată? Nu trebuie să retrogradezi neapărat ca să ajungi în liga a 4-a, dar hai să o luăm cronologic.
În anul 1947, după ce Armata și-a făcut un club sportiv în structura căruia era și disciplina fotbal, conducătorii au înscris echipa în a doua divizie, adică ultima. În urma unor restructurări, s-au eliberat locuri în prima divizie, astfel că nou înființata ASA a fost primită pe unul din locuri. De atunci, neîntrerupt, până în 2003, echipa și-a construit o istorie bogată, dar și controversată.

Ce s-a întâmplat în 2003? Ce s-a întâmplat cu Steaua între 2003 și 2014? Poate aceste întrebări ni le puneam în decembrie 2014, dar cu puțină informare ajungem la anumite concluzii.
Conform precizărilor secretarului LPF, Justin Ștefan, un personaj controversat, în a doua jumătate a anilor ’90, UEFA a notificat federația cu privire la echipele care sunt finanțate de stat. Mai exact, s-a dorit încurajarea investitorilor privați. În disperarea conducătorilor statului român de atunci de a privatiza orice ar putea îmbogăți persoane fizice, au decis că această sugestie să fie, de fapt, literă de lege. Cluburile de fotbal trebuiau să fie și ele vaci de muls pentru așa-ziși investitori. Dar cum oare să procedezi să bagi adânc mâna în sac? Nu era ca la fabrici și uzine să vinzi fierul vechi.
Păi hai să le trimitem conducători care să facă treaba murdară. În 1998, Asociația Fotbal Club Steaua București, prezidată de Viorel Păunescu, și-a luat angajamentul de a administra secția de fotbal a Stelei. Cum stătea Steaua atunci? Obținuse al șaselea titlu consecutiv, record național, 3 prezențe consecutive în grupele Champions League, câteva Cupe și Supercupe naționale, jucători vânduți în străinătate, sponsor Dialog, un sponsor greu pentru acea vreme. Pentru stadion nu plăteau nimic, așadar, trebuia să fie din rău în mai bine (rău, pentru că toate încasările echipei de fotbal se împărțeau cu toate secțiile Clubului Sportiv al Armatei). Dar nu a fost așa, ori din proasta gestionare a resurselor brandului Steaua, ori intenționat, echipa de fotbal suferea. Sau așa ne făceau să credem. De fapt, era normal să fie un recul din punct de vedere sportiv, era un proces de schimbare a generațiilor. Dar nu și un recul financiar. Așa că a apărut în scenă un anume bișnițar din satul Pipera, prezentat ca fiind un bun creștin și de bună credință. A, și salvator, că așa ne-au făcut să credem, că era un salvator. Unii încă îl percep așa și sunt în continuare atașați mai mult de el decât de echipa pe care o susțin.
Acest bișnițar din Pipera a pompat niște bani atunci, mai la negru, mai la gri, și s-au adunat anumite datorii către el. Dar oare cât a costat că el și-a creat o imagine pe spatele Stelei? Cât îi datorează el Stelei că acum e persoană publică și are atâta reclamă? Nimeni nu știe. Cert e că s-au tras niște sfori, știm bine cum se manevrau acte atunci și s-a trezit patron.
Ce s-ar fi întâmplat dacă nu venea el cu bani? Ce se întâmplă și acum. Ar fi intervenit CSA Steaua și atunci să repare proasta gestionare a AFC Steaua. Credeți că murea Steaua după un an mai prost? Dinamo se zbate de 10 ani și tot nu moare.

Uite că și CS Dinamo a întins o mână de ajutor. Și fanii lor reușesc să mai amâne puțin evidentul deznodământ. Bine, nu știu cât or s-o mai țină băieții care susțin fosta noastră rivală. Sau poate viitoarea rivală. Nu vom neglija ignoranța și sfidarea lor din această perioadă mai confuză din viața Stelei, dar cu siguranță la prima revedere, le vom oferi o m#%$ ca în vremurile de altădată. Bine, pe de o parte îi înțelegem, și noi am considerat că Academia Rapid este Rapidul autentic doar de dragul spectacolului.
Așadar, în 2003, o altă entitate, o firmă de apartament nu putem să-i spunem că ar fi fost, pentru că sediul îl avea în sat Mogoșoaia, îi lua locul Stelei în Divizia A. Din acel moment, secția de fotbal din cadrul Clubului Sportiv al Armatei Steaua București era închisă.
Armata nu mai avea echipă de fotbal. Dar atunci lumea a tăcut, a ignorat, s-au măsluit niște acte. Românii nu erau obișnuiți cu furtul, orice om care părea un salvator era văzut bine. Cum a fost văzut și Ion Iliescu în 1990.
Când adevărul a ieșit la iveală în 2014, voi ce ați făcut? V-ați trezit sau încă dormiți?
În 2017, CSA Steaua și-a redeschis secția de fotbal. Așa cum scrie și în Monitorul oficial, a înființat o echipă de fotbal de seniori. Pentru că îți trebuie și echipă de fotbal, poate nu mai știm ce înseamnă echipă de fotbal. Adică jucători, antrenori etc. Nu, nu a înființat SECȚIE DE FOTBAL. Secția de fotbal e aceeași din 1947. Și dacă face o echipă de fotbal feminin, și dacă face o echipă de fotbal de sală, sau de fotbal-tenis, tot din aceeași secție de fotbal face parte.

În acest an ciudat, Steaua București a reușit prima promovare din istorie la fotbal. Pentru că în 1947 nu a parcurs acești pași.
Sunteți de acord că Steaua nu a retrogradat niciodată? Eu sunt.
Dar sunteți de acord că Steaua e acolo unde este aproape dintotdeauna, în Ghencea?
Ionuț – unul dintre cei mulţi
#aicieSteaua #spiritdeluptă