Steaua, în topul celor mai fair-play echipe din România

Dincolo de puncte și de lupta pentru atingerea obiectivelor, un top al echipelor cu cele mai puține avertismente încasate oferă o perspectivă necesară și inedită asupra fotbalului din primele două eșaloane.

Pentru o analiză corectă, Federația Română de Fotbal a luat în calcul prestațiile tuturor echipelor din Liga 1 și Liga 2 din ediția actuală de campionat în primele 16 etape scurse din ambele competiții. Așadar, toate etapele din 2021 pentru Liga 2 și primele 16 etape din Liga 1 ale actualului sezon.

Punctele de sancțiune au fost calculate cu 1p pentru fiecare cartonaș galben și 5p pentru cartonaș roșu.
În clasamentul celor 36 de cluburi angrenate în primele două eșaloane cu top 5 fair-play, Farul Constanța este lider incontestabil. Cu un singur cartonaș roșu primit și doar 23 de galbene în primele 16 etape ale sezonului! În urma Farului, colege de competiție sunt Sepsi și CFR Cluj.
Interesant este că în top 5 cele mai mici punctaje de sancțiuni se află 8 echipe, împărțite egal, câte 4 pentru fiecare competiție, Liga 1 și Liga 2. În ciuda sezonului slab, Dunărea Călărași e liderul până acum la jocul curat pe teren pentru eșalonul secund, urmată îndeaproape de două nou-promovate, Unirea Dej și Steaua București.
28p – Farul Constanța
32p – Sepsi OSK Sf. Gheorghe
34p – CFR Cluj, Dunărea Călărași
35p – Unirea Dej, Steaua București
36p – UTA Arad, Petrolul Ploiești
44p – FCU Craiova 1948, Academica Clinceni, Unirea Slobozia
Pe ultimele 5 poziții ca punctaj regăsim 6 echipe, dintre care 3 de L1 și 3 de L2, semn că nici eșalonul nu influențează statistica, deci nu se poate vorbi de o competiție mai dură ca alta sau de o dublă măsură a arbitrilor funcție de eșalon. La extremitate se află Fotbal Club Rapid, nou-promovata din Liga 1, alături de liderul absolut la cartonașe încasate, Metaloglobus București. Trupa din L2 are 45 de cartonașe galbene și 5 roșii primite în doar 16 etape!
57p – Gaz Metan Mediaș, Chindia Târgoviște
58p – Poli Iași
60p – FC Buzău
65p – Fotbal Club Rapid
70p – Metaloglobus București