LPF împotriva FRF

Sună ciudat, dar așa se întâmplă în sportul din România.

Liga Profesionistă de Fotbal este de acord și chiar susține demersul făcut de către Gigi Becali, în vederea contestării dreptului echipei de fotbal Steaua București de a promova în eșaloanele superioare.

Inițial, Liga Profesionistă de Fotbal era și ea pârâtă în proces alături de Federația Română de Fotbal, însă forul condus de către Gino Iorgulescu s-a alăturat acțiunii lui Gigi Becali pentru a contesta deciziile FRF. Iată ce spune Justin Ștefan, finul lui Valeriu Argăseala și fostul administrator delegat al clubului Fcsb:

„Era firesc să contestăm deciziile FRF. Cea legată de fotbalul feminin, cel puțin, nici nu am fost întrebați în legătură cu ea. Cât despre posibilitatea cluburilor de drept public de a-și schimba statutul juridic la Liga 2, opinia mea este că trebuie evitate situațiile litigioase, care pot da naștere unor fenomene de tipul cesiunilor din trecut.” După ani de zile în care chiar a reprezentat Fcsb în procesul cu Steaua București, Justin Ștefan declară în continuare „Sunt total de acord cu păstrarea și protejarea brandurilor importante, dar cred că, pentru a păstra meritul sportiv, cel mai corect ar fi ca acest transfer al activității să se facă la nivelul eșaloanelor de la baza piramidei, adică la Liga 4 sau la Liga 5.

Am uitat să precizăm, domnul Justin Ștefan ocupă funcția de secretar general al LPF și, cu siguranță, nu are un interes secund prin sprijinirea clubului Fcsb, unde doar printr-o coincidenţă a ocupat funcția de (repet) administrator delegat al clubului în perioada 11.11. 2011 – 10.11.2015, (înlocuindu-l pe Teia Sponte), avocat în procesul contra Stelei și finul președintelui FCSB, Valeriu Argăseală. Cum spunea „Dar ce, am judecat eu ceva? Mi-am exprimat doar un punct de vedere. Dar faptul că apare acum această poveste cu administratorul e o dovadă că astea sunt d-alea de presă, de care sunt sătul. În lipsa argumentelor, nu faceţi decât d-astea! Dar asta e viaţa! Ăsta e nivelul în care trăim în ţara asta. Facem ideologia urii dacă nu avem argumente!”. Deci, nu vă lăsați păcăliți! Cu siguranță, domnul Justin urmărește doar interesul Ligi Profesioniste de Fotbal.

Indiferent de numele clubului, trebuie respectat criteriul sportiv. Așa cum se stipulează clar că trebuie să aibă o activitate de minimum 3 ani în spate. La fel și în cazul cluburilor care intră în insolvență. Cum a fost Rangers, spre exemplu. Mi se pare în regulă să aibă posibilitatea ca o persoană să poată prelua brandul și patrimoniul, inclusiv jucătorii, dar la cel mai de jos nivel. Altfel, se poate specula mult pe modul și motivele pentru care s-ar face schimbarea de statut”, a declarat în continuare finul lui Valeriu Argăseală, pentru ProSport.

Salutăm, pe această cale, demersul (fostului administrator delegat al clubului FCSB) secretar general al LPF, dar îi reamintim că:

  • acum doi ani de zile, s-a implicat activ și în „retrogradarea Fcsb-ului”. Având în vedere că s-a dovedit în instanță că sunt două societăți diferite, în care Fcsb nu are nicio legătură cu Steaua. Pe ce criteriu sportiv a ajuns Fcsb în prima ligă?
  • CS Universitatea Craiova este un club care a început din liga a II-a, tot într-un moment în care finul domnului Argăseala era deja la LPF. Nu vrem să fie un exemplu negativ Craiova, dar ce criteriu sportiv a fost aici?
  • Din moment ce UEFA permite cluburilor de drept public să participe în competiții, de ce nu ia în calcul alinierea Ligii Profesioniste la regulile normale?
  • Și, pentru că se va găsi cineva care să spună că doar Steaua este o echipă sprijinită din bani publici, reamintim ca 80% din fotbalul românesc este finanțat în acest mod (și nu într-un mod transparent) și mai există și alte cluburi prin Europa care fac acest lucru. Oare în viitor FC Astana va ajunge la Lausanne? Sau Zenit? CSKA Moscova?
  • şi, dacă tot vorbim de finanțare, este vorba doar de „banii departamentali din România”, adică Sepsi OSK și FK Csíkszereda sunt ok?

„…Asta e viaţa! Ăsta e nivelul în care trăim în ţara asta. Facem ideologia urii…”

#spiritdeluptă