Fcsb vine de la Fotbal Club Steaua București
Am găsit argumentul suprem pentru care continuitatea echipei Steaua București este la F.C. Fcsb.
– Bine, am înțeles că CSA nu e din 2017, dar Fcsb vine de la Fotbal Club Steaua București. Nu poți să mă contrazici.
– Off
2. FCSB vine de la Fotbal Club Steaua București
GREȘIT.
Deși, trebuie să recunoaștem, aici a fost o idee de marketing genială. Nu a fost a lui Gigi Becali, nici a lui Meme Stoica. Terminați cu glumele astea…A fost ideea lui Bobby Durbac, care, în septembrie 2008, a lansat sub-brand-ul FCSB.
– Vezi, deci aparține de Steaua!
-Stai puțin, nu te bucura…
Deci, în timpul activitații sale în fotbal, Bobby a reușit să crească în fiecare sezon veniturile obținute din marketing. În timpul perioadei sale manageriale, clubul de atunci s-a perfecționat și a avut multe servicii noi pentru fani și clienți. Datorită diferitor schimbări în organizarea clubului și a disoluției departamentului de marketing, în iulie 2011, Bobby a pus bazele propriei companii. (Informații de pe http://www.durby.eu/ro/about_us/)
După 3 ani de zile, au reînființat departamentul de marketing, responsabili fiind Alexandru Argăseală, fiul președintelui, și Mihai Ecobescu, logodnicul uneia dintre fiicele lui Gigi Becali (https://www.prosport.ro/fotbal-intern/liga-1/steaua-este-o-mare-familie-departamentul-de-marketing-incredintat-fiului-lui-valeriu-argaseala-si-logodnicului-fiicei-lui-becali-toti-suntem-responsabili-de-brandul-steaua-13684381). Cum se arată și în articol, “1% din vânzarea echipamentelor se duceau la club, restul, la suporterii din Peluza Nord care se ocupă de afacere.” Dar nu despre asta vom vorbi acum…
Clubul FC Fcsb a pierdut definitiv dreptul de asociere cu marca STEAUA prin decizia civilă nr. 3425/03.12.2014 pronunțată în dosarul nr. 42805/3/2011, Înalta Curte de Casaţie și Justiție – Secția I civilă a dat soluția: “Respinge excepția nutilității recursului invocată de intimata-pârâta S.C. Fotbal Club ‘Steaua București’ S.A. Admite recursul declarat de reclamantul Clubul sportiv al armatei ‘Steaua’ București (U.M. 02301 București) împotriva deciziei nr. 259A din data de 20 decembrie 2013 a Curții de Apel București-Secția a IX-a civilă și pentru cauze privind proprietatea intelectuală, conflicte de muncă și asigurări sociale. Anulează marca STEAUA BUCUREȘTI înregistrată sub nr. 061735, data depozit 29.01.2004. Anulează contractul de licență marca nr. 201 din 01.02.2011 încheiat cu intimata S.C. Ostrovit S.A. cu privire la marca înregistrată sub nr. 061735. Menține celelalte dispoziții ale sentinței. Irevocabilă“.
În decembrie 2016, Curtea de Apel București “Interzice pârâtei SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA să folosească fără consimţământul reclamantei semnele “Steaua”, “Steaua Bucureşti” sau a unor semne similare în activitatea comercială, inclusiv în cuprinsul denumirii comerciale şi în special în competiţiile sportive, pe documente, pe bilete de acces, pentru publicitate sub orice formă, în înscrierile în asociaţiile şi federaţiile sportive. Obligă pe pârâta ONRC la efectuarea radierii elementelor “Steaua Bucureşti” din cuprinsul denumirii comerciale a pârâtei SC Fotbal Steaua Bucureşti SA”.
În motivările instanței scrie destul de clar că marca anulată a fost înregistrată cu rea-credință, acțiune ce este asimilată cu frauda, dar și cu practicile neoneste.
Cu alte cuvinte, Instanțele Judecătorești din România au recunoscut cel mai mare furt de identitate din sportul românesc! Și au interzis să se mai folosească numele de “Steaua Bucureşti”, sigla, culorile și orice asociere ce poate induce în eroare publicul.
Așa cum este normal, s-a pus și problema numelui Fcsb. Fcsb care vine de la Fotbal Club Steaua București? Iată cum arată pe portalul OSIM.
Toate cele 3 mărci sunt înscrise pe FOTBAL CLUB FCSB SA. Nicio urmă de Steaua București. De fapt, sigla folosită în prezent nici nu ar trebui să conțină cele 2 stele, pentru că nu este înregistrată așa.
În denumire nu este trecut nici un punct între consoane care ar arăta o prescurtare. Deși a fost un proces și pentru acest nume, Tribunalul București a respins cererea prin care Clubul Sportiv al Armatei dorea ca instanța să nu îi acorde lui Gigi Becali dreptul de a folosi numele „FCSB”.
Hotărârea a fost luată în primă instanță, fapt care le permite celor de la CSA să facă apel în 30 de zile de la comunicare. „Respinge acţiunea ca neîntemeiată. Obligă reclamantul la plata către pârâtul FCSB a cheltuielilor de judecată parţiale în sumă de 10.000 lei. Cu apel în 30 de zile de la comunicare. Apelul se va depune la Tribunalul Bucureşti. Pronunţată în şedinţă publică”.
Aici este cea mai amuzantă explicație.
Avocații clubului Fcsb au motivat că numele vine de la… mărcile înregistrate de Becali și anume Fotbal Club Sporting București și Fotbal Club Sporting Becali.
Așa cum prezenta și gsp pe 26 ianuarie 2017, “Potrivit site-ului oficial al OSIM, Becali a înregistrat mărcile Fotbal Club Sporting București și Fotbal Club Sporting Becali. Dacă prima variantă a mai fost vehiculată, cea de-a doua este o surpriză, Becali nemenționând-o până acum.”
Astfel, dacă va pierde definitiv numele Steaua, echipa patronată de Becali se poate numi în continuare FCSB, aceasta urmând a fi prescurtarea de la una dintre mărcile înscrise.
Captură de pe portalul Osim:
Chiar Becali declara, într-o intervenție telefonică la Digi Sport, de ce a ales să rezerve numele Fotbal Club Sporting Becali: „Am rezervat mai multe nume pentru a justifica FCSB. De ce? Pentru că cei de la CSA au înregistrat sigla cu FCSB. Atunci noi am rezervat mai multe nume pentru a demonstra că FCSB poate însemna nu doar Fotbal Club Steaua București. Ei au contestat FCSB că înseamnă Fotbal Club Steaua București.“
Informația a fost transmisă chiar de reprezentanții Registrului Comerțului: „Menționăm că, în data de 17.01.2017, prin reprezentant, s-a solicitat rezervarea denumirii FOTBAL CLUB SPORTING BECALI S.A., valabilă trei luni de zile. Până la data prezentei, nu s-a solicitat înregistrarea schimbării denumirii”, spuneau reprezentanții instituției, pentru ziare.com.
Tot Becali declara, peste câteva zile: „o să schimb numele echipei în fiecare an, în 2018 un nume, în 2019 altul și în 2020 altul…O să o las FCSB, Fotbal Club Sportiv București, că am înscris-o deja și la Registrul Comerțului”.
Deci, avem așa: Fotbal Club Sporting Becali, Fotbal Club Sporting București și chiar Fotbal Club Sportiv București. Aceastea sunt cele trei nume justificate, care, prin înregistrarea lor la OSIM, au justificat și numele de Fcsb.
Sau încă mai crede cineva că un club se poate numi Fotbal Club Fotbal Club Steaua București?
Deși părea să fie un meci destul de echilibrat, declarațiile patronului Gigi Becali nu pot fi contrazise. Dacă așa a zis…În continuarea, problema nu este nici măcar la reprezentanții clubului Fcsb, ei încep să își asume acest nume. În schimb, la început, presa nu putea să renunțe la numele ce făcea cel mai mare rating. Totuși, lucrurile se vor schimba, nu pentru că așa a decis instanța, ci pentru că Steaua, pe numele ei din 1961 Clubului Sportiv al Armatei Steaua București, își va regăsi gloria de altădată.
Revin cu argumentul suprem în etapa viitoare.
#spiritdeluptă
PS: Mai pun o dată paragraful:
Curtea de Apel București a decis, la 22 decembrie, că gruparea din Liga I deținută de Gigi Becali, Fotbal Club Steaua București, nu mai are voie să folosească numele „Steaua” și „Steaua București” fără consimțământul clubului Armatei, CSA Steaua. Judecătorii de la Curtea de Apel București au admis o acțiune depusă în instanță de CSA București și au interzis clubului Fcsb să utilizeze marca „Steaua” în competițiile sportive, pe documente, pe bilete de acces, pentru publicitate, în înscrierile în asociațiile și federațiile sportive. „Admite în parte acțiunea. Interzice pârâtei SC Fotbal Club Steaua București SA să folosească fără consimțământul reclamantei semnele ‘Steaua’, ‘Steaua București’ sau a unor semne similare în activitatea comercială, inclusiv în cuprinsul denumirii comerciale și în special în competițiile sportive, pe documente, pe bilete de acces, pentru publicitate sub orice formă, în înscrierile în asociațiile și federațiile sportive”, se arată în decizia instanței.