21 noiembrie 1948, primul derby între Steaua şi Dinamo

Pe 21 noiembrie 1948, s-a născut cea mai mare rivalitate din fotbalul românesc.

Steaua-Dinamo și-a câștigat dreptul de a fi numit derby-ul fotbalului românesc, fiind și unul dintre cele mai cunoscute la nivel internațional, dar și unul dintre cele mai vechi derby-uri ale Estului alături de Partizan Belgrad-Steaua Roșie,TSKA Sofia-Levski, Ferencvaros-Ujpest sau Spartak Moscova-TSKA Moscova.


În cronica meciului din ziarul Sportul Popular, semnată de Petre Gațu, tatăl marelui handbalist de la Steaua, Cristian Gațu, scria pe prima pagină:

„O greșeală, un goal…

În prima repriză, dominare timp de mai bine de 35 de minute din partea CSCA-ului. Militarii au jucat aproape numai în jumatatea de teren a lui Dinamo, foarte lejer, dar fără nerv, și numai până la marginea careului, unde acțiunile stopau lipsite de finalitatea simplistă din footballul: shotul la poartă. În min. 42, Nanciu acordă corner pentru a putea opri cursa lui Naciu. Acesta execută spre careul de 6 m. Săbăslău nu încearcă să iasă după minge, intervine în schimb acelaș Nanciu, care – în loc să încerce să respingă mingea spre out, în prelungirea traectoriei mingii – respinge în teren, în picioarele lui Marin Apostol, care reia puternic cu latul. Mladin în zadar încearcă să intervină pentru că mingea a intrat în plasă: 1-0. La reluare, jocul își schimbă complect aspectul. Se joacă mai dîrz, înverșunat chiar, jocul se echilibrează și asistam la o serie de acțiuni de o parte și de alta. Se joaca chiar nervos…

Două atacuri slabe

Este clar că insuccesul CSCA-ului se datorește în bună parte liniei de atac, după cum este foarte adevărat că și atacul dinamoviștilor nu a strălucit, iar victoria a reușit-o profitând de o greșeala a apărării adverse. Este just însă că atacul lui Dinamo, chiar așa cum a jucat, a fost mai periculos prin jocul său în adîncime. Totuși, CSCA – care a confirmat impresia că nu poate juca bine pe teren propriu – avea dreptul la un match nul. Dl Ceaureanu Iancu a condus destul de bine. A fost însă, puțin neatent la semnalarile arbitrilor de tușă, din care cauza a fluierat cu întîrziere.

Scandalurile din derby-uri au început încă de la primul duel.

Cu cîteva minute înaintea încheierii partidei, la o degajare a halfului ros-albaştrilor, Radin Dușan, extrema dinamovistă Carol Bartha și-a contrat serios adversarul. Dușan nu a rămas dator și l-a lovit peste față pe dinamovist după ce mingea a fost repusă în joc.”


La primul derby jucat, antrenorul Stelei era Costel Vâlcov, fost selecționer al României, care, în 1954 ajunge pe banca lui Dinamo. Un lucru și mai curios e că antrenorul lui Dinamo, Coloman Braun-Bogdan, a antrenat, în 1948, și Dinamo, și Steaua, intrând in istorie drept primul antrenor al celor două echipe! Nu mulți antrenori din lume se pot lăuda cu o așa performanță.

CSCA (Clubul Sportiv Central al Armatei) a început meciul cu Nicolae Săbăslău, Eugen Mladin, Aurelian Cernea, Vasile Nanciu, Radin Duşan, Ștefan Onisie, Gică Popescu I, Andrei Mercea, Iosif Bartha, Andrei Frentz, Petre Moldoveanu. Antrenor: Colea Vâlcov.

Dinamo Bucuresti: Gheorghe Lăzărescu, Florin Ambru, Caius Novac, Dumitru Ignat, Gheorghe Teodorescu, Ion Siclovan, Carol Bartha, Marin Apostol, Alexandru Petculescu, Jack Moisescu, Vasile Naciu. Antrenor: Coloman Braun.

Steliştii au reuşit primul succes abia în al cincilea meci direct, pe 6 mai 1951, învingând Dinamo cu 2-1. Soarta jocului a fost decisă în prima jumătate de oră atunci când Francisc Zavoda I (min. 20) şi Nicolae Roman (min. 25) l-au învins pe Iosif Fuleiter, reuşita lui Florian Ambru (min. 53) fiind doar una de onoare.