Etapa 5: Steaua 1-0 Voluntari II
Steaua joacă restanţa din etapa 5, Seria 4, Liga 3, cu FC Voluntari 2.
A marcat Ovidiu Morariu, în minutul 64.
O victorie importantă pentru Steaua!
Multă determinare pentru jucătorii ilfoveni! A se observa și reacțiile de după finalul partidei. Este clar! Jocul Stelei nu strălucește. Opriţa & Nofitovici au sacrificat jocul spectaculos pentru rezultate. Anul asta nu mai jucam cu echipele “electrizante” (referire la codașa Electrica cu jucători de tip jaloane). Voluntari este o echipă bună pe axul central, chiar și aripile Souza și Adrian Dorobanțu aglomerează în centru. Astfel, Opriţa a aglomerat zona centrală cu 2 închizători (Bărbulescu și Mihăescu). Zaharia, teoretic, a jucat fundaș dreapta, însă a fost un fotbalist extrem de ofensiv fiind în linia de 4, cea din spatele vârfului.
Intrările la pauză și eliminarea lui Chipirliu au adus un plus Stelei. Poate cel responsabil cu golurile ar trebui să înțeleagă că atunci când porți cel mai titrat tricou din fotbal din România trebuie să ardă tricoul pe tine. Steaua și-a studiat adversarul și asta s-a văzut. În prima repriza, trei steliști s-au repezit spre fundașul central Chilili pentru că știau că el are obiceiul să urce cu mingea la picior, spre deosebire de Ozkara Oktay care pasează la siguranță.
Steaua a reușit din nou să marcheze dintr-o fază fixă și asta e îmbucurător. De data aceasta, Pacionel centrează și Morariu marchează printr-o lovitură de cap moale, însă plasată. Un punct slab pe care l-am observat și noi la Cotolan, fiind slab pe mingile plasate. Din nou tot Morariu, din pasa lui Băjenaru, putea să facă 2-0. Steaua scârţâie, joacă pragmatic, însă câștiga.
O victorie importantă în fața unei formații cu 4 jucători care au avut minute și în Liga 1 sezonul acesta.
Dacă în etapa a 5-a, Steaua era complet descoperită după multiplele infectări din lot, iar Voluntari 2 putea primi jucători de la echipa mare, fiind pauză cu naționalele, acum situația este diametral opusă.
Echipa de start: 1. Ștefan Mușat, 13. Adrian Ilie, 90. Alexandru Zaharia, 5. Sergiu Bactăr, 4. Dean Beța, 15. Valentin Bărbulescu (cpt), 6. Mădălin Mihăescu, 10. Rareș Enceanu, 14. Emilian Pacionel, 7. Florin Răsdan, 77. Remus Chipirliu.
Rezerve: 12. Raul Bălbărău, 55. Walace Alves da Silva, 99. Vlad Nițu, 30. Liviu Băjenaru, 11. Andrei Antohi, 31. Robert Elek, 47. Dragoș Nicolae, 89. Ovidiu Morariu, 16. Antonio Vlad.
Am observat o mare supărare din partea suporterilor, că Steaua nu a jucat bine în meciurile cu Concordia Chiajna 2 și Rapid 2. Au dreptate în felul lor! Nu a jucat bine, însă nu ne așteptam să joace. Steaua, de 4 săptămâni, este afectată de sars cov 2. Ei nu s-au antrenat mai deloc în această perioadă. Exercițiile făcute acasă, în izolare, nu țin de tactică ce trebuie schimbată în funcție de adversar. Nu a putut fi vorba de tactică în jocul colectiv cu mingea. Poate pare exagerat, însă, spre exemplu, Mihai Iosif (de la Rapid 2) și Andrei Erimia (de la Progresul Spartac) au folosit în meciurile cu Steaua așezări mai puțin riscante pe defensivă, special pentru a face față forței ofensive steliste. La fel a făcut și Popești Leordeni, care, în meciul cu Progresul Spartac în turul 3 din Cupa României, a jucat mult mai riscant.
Lui Oprița și Fane Nofitiovici le-au lipsit antrenamentele cu lotul întregit și asta s-a văzut. Nu suntem avocații lor, însă obiectivul, acela de a obține 9 puncte, în aceste trei meciuri, a fost atins (Dinamo 2, Concordia Chiajna 2 și Rapid 2). Acum, în această întâlnire, Steaua trebuie să câștige din nou, atât cât să păstreze diferența față de fcsb 2, cât și să țină cealaltă echipă departe de baraj (Voluntari 2), echipe ce pot aduce jucători de la echipa mare într-un eventual baraj, dacă ar termina pe locul 2.
Pentru prima dată în această lună, Steaua are mai mult de două antrenamente legate tehnico-tactice și acest lucrul este important. Din nefericire, virusul sars cov 2 a lovit și la Voluntari 2 și meciul cu Concordia Chiajna 2 a fost și el amânat. Ei s-au retestat pe data de 26.10 și pe data de 27 vor primi rezultatele testelor. O parte dintre ei sunt în autoizolare și, teoretic, a trecut perioada de 14 zile a virusului. Sperăm să se însănătoșească. Este cel mai trist pentru un sportiv să fie țintuit în casă, în timp ce șansele de a se bucura de fotbal și de a fi văzut de antrenorul de la prima echipă sunt eliminate de un virus. Dacă nici noi steliștii să nu îi înțelegem, atunci cine?! Oricum, este vorba de un număr mult mai mic, nu cum a fost la Steaua.
Acest meci este crucial, deoarece poate să fie un etalon în fața unei formații solide așa cum este Voluntari 2. Este clar că finala barajului va fi una dificilă. Atât Afumați, cât și FC fcsb 2 (cu suficenți jucători de la prima echipă) sunt două formații care nu ar fi la coada clasamentului în liga a doua. Însă mai este mult până acolo.
Noi credem că Dinu Todoran nu va primi de la Mihai Teja foarte mulți jucători la meciul de miercuri, deoarece Voluntari a avut meci pe 25.10 cu CFR Cluj, iar etapa viitoare joacă cu FC Argeș, vineri pe 30.10, iar meciul cu Steaua este pe 28.10. Dacă aruncăm un ochi pe rezervele din meciul cu CFR Cluj, observăm că unii jucători au jucat minute bune și la echipa secundă. Aceștia sunt: Alexandru Chilili (fundaș, 18 ani), Anderson Souza (mijlocaș ofensiv) și vârful Ionuț Stoica (23 de ani). Mijlocașul Alexandru Ilie (de 20 de ani) are destule minute și la echipa mare. De asemenea, și Ionuț Ozkara (20 de ani) este în lotul lărgit al primei formații.
Voluntari se apară om la om la cornere și, de obicei, țin un om la bară.
Din ce am putut observa, antrenorul celor de la Voluntari 2 folosește sistemele: 4-2-3-1 și 4-3-3. Probabil, vor folosi 4-2-3-1, însă orice este posibil. Oricum, echipa ilfolveană nu este una statică, iar fotbaliștii sunt într-un continuu schimb de poziții pentru a da dinamism fotbalului prestat.
În poartă nu ne așteptăm să fie titularul de la prima echipă, Victor Râmniceanu, ci Mihai Cotolan care, din ce știm, a fost titular în toate partidele. Are 21 de ani și a fost crescut la Liga Elitelor, la Dinamo U19. A mai trecut pe la Sportul Snagov și Pandurii. Este tipul de portar bun la ieșirile pe centrări. Are reflexe bune la șuturile pe jos. Un mare minus este înălțimea care este un pic cam redusă, 1,80 m. Evident, nu excelează la mingile plasate, mai ales cele trase la păianjen. Nu trebuie să fie un șut puternic, ci doar plasat, aproape să muște bara, fie că vorbim de lovitură cu capul, fie din bocancul advers.
Ozkara Oktay Ionuț este fundașul central, de picior drept, care a fost chiar căpitanul echipei la unele partide. A fost luat în lotul lărgit al echipei mari. Este stâlpul apărarii. Nu este spectaculos în joc, însă constanța lui dă siguranță defensivei. Poate este și meritul lui că portarul Cotoloan a scos mingea doar de 5 ori din propria poartă. Dă multe diagonale pe stânga, fiind dreptaci, care îl caută pe Bogdan Melencu (născut în 2001), coordonatorul de joc, surprinzând de multe ori defensivele adverse.
Chilili Alexandru este celălalt fundaș central care este ceva mai ofensiv. Nu de puține ori a fost observat că a urcat cu mingea la picior chiar în jumătatea adversă fiind chiar în situația de a da pasă de gol pe zonă centrală. A fost în lotul echipei mari la 3 partide. Are doar 18 ani. Este din pepiniera proprie. Academia Voluntarului începe să dea roade, spre deosebire de a noastră. A debutat la naționala României U16, la 13 martie 2018.
Un fotbalist extrem de interesant este John Anderson Souza, jucător polivalent care poate juca mijlocaș dreapta, aripă dreapta și atancant dreapta. Noi credem ca va ajunge mare, dacă evoluțiile lui vor rămâne constant. Este de picior stâng. Ca observație, Dinu Todoran utilizează un sistem modern în care mijlocașii laterali ofensivi (dacă ne permiteți această exprimare) sunt de picior opus și, astfel, intră de multe ori în centru făcându-și driblingul pe piciorul mai slab în viteză și șutând cu piciorul de bază. Atât Adrian Dorobanțu, cât și Anderson fac acest lucru. Brazilianul bate cornerele de pe dreapta, dând o traiectorie clară balonului, în forță, aproape de careul de 6 metri unde se află înalții fundași centrali. Fotbalistul venit de o lună la Voluntari execută loviturile libere de pe dreaptă cu piciorul stâng, iar, dacă distanța îi permite, șutează pe poartă la vinclu pe colțul portarului. Este atent și pe recuperări, unde are viteză în dribling. Este un fotbalist complet și un real pericol. Are un gol marcat în meciul cu Balotești.
Pe partea cealaltă este nimeni altul decât Adrian Dorbanțu. Vă sună cunoscut? Adrian Dorobanțu este eligibil în acest sezon pentru U21. La vârsta de 7 ani s-a înscris la Sportul Studențesc unde s-a format ca fotbalist. Trei sezoane a jucat la Regal Sport. După, a ajuns la Steaua U19 în sezonul 2017-2018, fix la reînfiițarea celei mai titrate echipe de fotbal din România. Avea să joace și la echipa mare. A rămas doar o jumătate de sezon. A plecat la CSM Oltenița, iar apoi la Progresul Spartac. La Snagov, în Liga a II-a avea să aibă o creștere evidentă de formă; a jucat titular de 13 ori. A avut o scurtă escală la Rapid de unde a plecat la Voluntari, unde și-a găsit locul. El este executantul de lovituri libere de pe stânga și execută cu dreptul foarte bine, şi chiar a marcat un eurogol cu Dinamo 2 din lovitură liberă unde a dat în vinclu pe colțul portarului. Are viteză în dribling. Execută cornerele de pe stânga cu dreptul pe diagonală, mingea aterizând la aproximativ 7 metri de poartă pe direcția cu punctul de la 11 metri în zona centrală, de cele mai multe ori. Este, de asemenea, și executantul de lovituri de la 11 metri. Dorobanțu a reușit și un gol direct din corner la meciul cu Metalul Buzău (mingea a fost deviată puțin și de un fundaș advers). Are un gol marcat de la 11 metri în meciul cu Balotești. El este și cel care vine din bandă înspre centrul terenului unde leagă liniile deseori.
Iulian Badea este mijlocașul central de 20 de ani. Pe respingerea apărării adverse, șutează mingea fără să atingă pământul, reușind chiar un gol superb din voleu în meciul Balotești. Este fotbalistul care mai mult cară pianul și trebuie să protejeze defensiva. De asemenea, este al doilea executant de la loviturile de 11 metri, după Dorobanțu. Are 2 reușite în acest sezon.
Adelin Voinescu e vârful de atac cu un plasament foarte bun și cu o lovitură de cap prin care excelează. Un exemplul bun este golul cu Metalul Buzău. De multe ori, face rolul de pivot creând spații pentru jucătorii din linia a doua.
Alexandru Ilie este fotbalistul de 20 de ani de 1.65 metri care s-a format la CSS Brașovia, apoi la Ardealul Cluj (3 sezoane), Juventus București (2016-2018) și, din 2019, la Voluntari. Are 2 apariții la prima echipa și 13 apariții în Liga a doua. Este mijlocașul care poate face diferența prin pasele de gol. Este un fotbalist care se demarcă bine la mingile primite în adâncime. Are o poziționare bună în teren, pătrunde în careul advers prin dribling. Un punct în minus este faptul că nu cadrează foarte bine șuturile pe poartă.
Mijlocașul dreapta, Eduard Dumitru, care de obicei este rezervă, are șuturi puternice de la distanță, reușind un astfel de gol din afară careului în meciul cu Dinamo 2, șutând după o preluare scurtă. Preluare cu dreptul și șut cu stângul.
Voluntari 2 are un lot cu un număr mare de fotbaliști. Noi i-am conspectat pe cei care ni s-au părut mai interesanți și care credem că vor juca. Bineînțeles că primul 11 poate să varieze și în funcție de rezultate la testele Covid-19. Steliștii nu trebuie să lase spații de șut adversarilor, chiar și de la distanță, sau să facă faulturi aproape de propria poartă. Ilfovenii au buni executanți de faze fixe.
Echipa ilfoveană are dreptul de a promova. Ei trebuie să folosească 3 juniori (2 jucători U20 și unul U21). Voluntari 2 are 5 meciuri jucate dintre care 3 victorii (2-1 cu Dinamo 2, 2-1 cu Metalul Buzău și 3-0 cu Balotești), un rezultat de egalitate (0-0 cu Tunari). Când Steaua va juca împotriva celor de la Tunari vom da niște amănunte incredibile despre acel meci. Voluntari are o înfrângere, 3-1 cu Progresul Spartac.
Mai au de jucat încă o restanță, cu Concordia Chiajna 2.
6 goluri marcate de Voluntari 2 sunt din faze fixe și doar 2 din acțiune! Ocupă locul 4, cu 10 puncte din 5 partide.
Probabil, meciul din retur va fi transmis și de Metropola TV, o televiziune care își are începuturile pe schița unui șervețel de la o nuntă.
Steaua trebuie să arate că e o echipă puternică și să bată atât ehipa ilfoveană, cât și să depășească această perioadă de carantinare a jucătorilor.
Steaua a câştigat toate cele 6 etape disputate până acum, cu Baloteşti (5-1), Fcsb II (2-1), Progresul Spartac (4-1), Dinamo 2 (1-3), Concordia Chiajna 2 (2-0) şi Rapid 2 (1-0).
Cele două echipe s-au mai întâlnit de două ori. Primul amical, în vara dintre primul sezon și al doilea, a fost o înfrângere acasă pentru Steaua cu scorul de 1-2. Al doilea amical cu Voluntari 2 a avut loc în pauza de iarnă din sezonul 2018-2019, meci jucat în deplasare și câștigat de Steaua cu 2-1.
Steaua vs. Voluntari 2
Miercuri, 28 octombrie 2020, de la ora 15:00.
Fără spectatori.
Meciul va fi transmis de Steaua TV.
Etapa următoare, Steaua joacă cu CS Tunari, iar Voluntari 2 joacă cu FC fcsb 2.
#aicieSteaua #spiritdeluptă