Etapa a V-a: Steaua 2-0 Ripensia Timişoara
Au marcat: Florin Răsdan 67′, Vasile Buhăescu 90′
Steaua: Bălbărău – D. Oroian, Walace, Beța, Ad. Ilie – Fl. Răsdan (St. Drăghici 77′), Val. Bărbulescu (cpt.)(Măd. Mihăescu 72′), Băjenaru (Buhăescu 72′), Em. Pacionel (Rob. Neacșu 77′) – Huiban (Enceanu 57′), Chipirliu
Rezerve neutilizate: H. Iancu – Donose, Șt. Pacionel, Al. Zaharia
Antrenor: Daniel Oprița
Ripensia: I. Rus – Sturzu (Rob. Stoica 66′), Țieranu, Lalic (Fridrich 82′), Gladun – Vidrăsan, Coulibaly (cpt.)(Dav. Ciurel 82′) – Piftor (Morariu 66′), Mih. Ene, Mitrov (Ernest 60′) – Golda
Rezerve neutilizate: Mosoarsă – Val. Macrițchii, Vasluian, Stoi
Antrenor: Cosmin Petruescu
Steaua rămâne neînvinsă în campionat, şi după cel mai greu meci de până acum.
Deşi am încercat să ghicim primul 11 al celor de la Slobozia, am avut parte de 2 surprize din partea lui Mihalcea. Perju, deși era accidentat, a fost trimis titular cu masca de protecție pe față. Am crezut că va juca Lazăr în locul lui. De asemenea, am considerat că va fi titular Bolohan și va intra în repriza a doua Savu, însă a fost invers. În rest, am ghicit stilul lor de joc, sistemul (4-2-3-1) și jucătorii titulari.
Dacă este să ne uităm pe statistica meciului, este clar că Slobozia a avut mai multe ocazii, însă mai puțin periculoase. Steaua a ajuns de mai puține ori în treimea adversă, dar a fost mai periculoasă în acele momente. Steaua putea să dea lovitură în ultimele 10 minute din fiecare repriză. După 45 de minute, gazdele au avut 4 oportunități, în timp ce oaspeții și-au creat 2 șanse de a marca (golul lui Chipirliu și lovitura liberă a lui Bărbulescu). La finalul partidei, cei de la Slobozia au avut 6 ocazii, iar steliștii 4.
Bogdan Chipirliu este total alt jucător față de turul sezonului trecut, fiind probabil vorba și de moral. De la adversari, credem că cel mai bun a fost Constantin Toma. Pe juniorii Stelei din teren este o presiune mare, însă au o șansă uriașă grație și regulii federației de a fi la un club mare alături de jucători foarte experimentați și ar trebui să profite din plin de asta.
Una peste alta este un rezultat care ne menține pe linia de a accede în play-off. Pentru a ajunge în play-off, trebuie ca Steaua să câștige cu echipele din a 2-a jumătate a clasamentului și să nu piardă acasă la contracandidatele pentru play-off.
Din sursele noaste, jucătorii de la Unirea Slobozia au avut primă 2.000 de lei de jucător la victorie. Trebuie să recunoaștem fair-playul celor de la Slobozia care ne-au dat peste 700 de invitații pentru steliști și astfel am putut să facem acea atmosferă.
Atmosfera de la meci a fost incredibilă, și a fost remarcată și de liga 2.prosport, un site care chiar scrie de fotbal: „Probabil președintele echipei FK Csikszereda este revoltat în acest moment și se pregătește să scrie încă un comunicat în maghiară împotriva galeriei și echipei Steaua, că fanii au aprins fumigene. Trupa ciucană a avut zilele trecute încă o postare în care condamna coregrafia Peluzei Sud din meciul direct, în care s-au folosit și petarde, probabil nemulțumită că Steaua a fost penalizată doar cu 10 mii de lei.”
În etapa a V-a, Steaua va juca acasă cu Ripensia Timișoara, duminică, de la ora 14:00.
Timișorenii au jucat, pe 25 august, cu CS Avântul Periam, în turul 3 al Cupei României, partidă pe care au câștigat-o, 4-1 (Ion Mihai 1′, Ernest 64′, 67′, 84′).
Cosmin Petruescu a trimis în teren următoarea echipă: Mosoarcă – Morariu, Rogac, Fridrich, Gladun – Stoi, Taras – Vasluian, Rotea, Ion – Pădurariu.
Galben-roșii au 4 titluri de campioană și 2 Cupe ale României. Toate aceste trofee au fost cucerite în perioada interbelică. Au o istorie interesantă care merită aflată.
Ripensia Timișoara a fost primul club de fotbal profesionist din România, iar din această cauză s-au putut înscrie în campionatul național de abia în sezonul 1932-1933, când au obținut și primul titlu de campioană.
”În sala Primăriei Timişoara, în data de 21 octombrie 1928, sub preşedinţia domnului Dr. Cornel Lazăr, are loc Adunarea Generală de Constituire a F.C. Ripensia Timişoara. Numele şi culorile noului club sunt legate de romanitate, în general, şi de provincia Dacia Ripensis a Imperiului Roman, în particular. În acest sens, Adam Cucu, inginer cadastral și membru în comitetul de conducere al clubului, a dedus, după studierea mai multor hărţi vechi, că, pe vremea ocupaţiei romane, teritoriul Banatului ar fi fost cuprins în Dacia Ripensis.” [site-ul oficial al celor de la Ripensia Timişoara, rubrica Istoric și Palmares]
Au câștigat titlurile de campionă în sezoanele 1932-1933, 1934-1935, 1935-1936 și 1937-1938. În sezoanele 1933-1934 și 1938-1939, au terminat pe locul 2.
Prima Cupă a fost câștigată în 1933-1934, iar eventul l-au obținut în sezonul 1935-1936.
În 1948, echipa este desființată.
În 2002, reușesc să înscrie marca „Ripensia” la OSIM. În sezonul 2012-2013, se înscriu în Liga a 6 –a. Promovează în Liga a 5-a după 22 de victorii și un egal.
În sezonul 2013-2014, au ajuns până în optimile Cupei României (ei fiind în Liga a 5-a).
Au promovat în Liga a 4-a după 25 de victorii, două egaluri și o înfrângere.
În sezonul 2015-2016, au ajuns până în șaisprezecimile competiției. Primul sezon din istorie în Liga a 3-a a fost în 2016-2017, în care au promovat după 26 de victorii, un egal și o înfrângere în Liga a 4-a.
Au reușit promovarea în Liga a 3-a după 16 victorii, 7 egaluri și 3 înfrângeri la doar un punct în fața celor de la CSM Reșița.
Conducerea clubului este formată din președintele Dumitru Mihu alături de președintele de onoare Profesor Universitar Doctor, Marilen Pirtea, care este și rectorul Universității de Vest din Timișoara. Vicepreședinții sunt: Radu Ienovan, Erol Baeram, Mădălin Bunoiu, Antonio Bădescu și Eduard Lambert.
Antrenorul echipei este Cosmin Petruescu. Este simultan și profesor la catedra de sport de la CSS Lugoj. CSS Lugoj a ajuns în sezonul trecut până în finală C.N. U17.
Din ce am putut observa în primele etape, utilezează un sistem 4-2-3-1, însă ceva mai dinamic față de Adrian Mihalcea de la Unirea Slobozia. Cel mai probabil vor fi momente când alături de Golda Denis va mai fi un atacant veritabil.
Nemaja Sokovic a jucat doar 45 de minute în prima repriză din prima etapă. Zoran Mitrov a jucat doar 17 minute în primul meci, 32 în al doilea, 73 în etapa a 3-a și 56 în ultima etapă. De asemenea, a fost utilizat mai mult în banda dreapta.
Emmanuel Ernest (atacantul care a mai trecut pe la Popești Leordeni și Rapid) a jucat doar 21 de minute în etapa a 2-a.
Ripensia Timișoară este cotată la 2,19 miloane de euro, însă noi credem că Steaua este favorită, chiar dacă Ripensia este mai bine cotată. Cel mai probabil meciul va fi echilibrat, iar Steaua, dacă va fi inspirată și susținută frenetic din tribune, va câștiga la un gol diferență.
În prima etapă, cei de la Ripensia au fost protaganoștii celui mai spectaculos egal de până acum. 6 goluri s-au marcat într-o partidă de pomină cu multe greșeli individuale. (Sokovic 35, Șandru 40 ag., Taras 85/ Stoica 16, Matei 60, Sava 70)
Primul 11 a fost: 1. Ionuț Casian Rus (portar) – 15. Răzvan Morariu (fundaș dreapta) schimbat de Mitrov 74’, 5. Darius Constantin Țieranu (fundaș central dreapta), 4. Radu Rogac (fundaș central stânga și căpitan), 16. Harald Adrian Fridrich (fundaș stânga) – 21. Yuri Stephane Coulibaly (mijlocaș centraș dreapta la închidere) schimbat de Stoi în minutul 87, 13. Valeriu Macrițchii (mijlocaș central stânga la închidere) schimbat de Dan Taras în minutul 46 –25. Robert Stoica (mijlocaș ofensiv dreapta) schimbat de Mădălin Florin Sturzu în minutul 74, 7. Denis Golda (mijlocaș ofensiv central), 8. Piftor Alexandru (mijlocaș ofensiv stânga) – 9. Nemanja Sokovic (vârf de atac) schimbat de 26. Cristian Nicu Pădurariu în minutul 46 (atacant)
Valeriu Macrițchii face o greșeală incredibiă trimițând o pasă direct la adversari în fața careului, de unde Stoica avansează fără să fie presat de fundașii centrali și marchează cu latul.
Alexandru Piftor execută loviturile libere de pe stânga pe bara a doua către Darius Țiereanu, de unde acesta retrimite cu capul în bară, iar pe respingere Sokovic trimite din cădere în adversar.
Harald Fridrich aruncă în adâncime de la margine în careul advers, iar Valeriu Mcrițchii centrează în careu cu stângul din voleu către Denis Golda, care trimite cu latul pe lângă poartă fiind și în marcaj strâng, șutând pe lângă poartă.
Piftor Alexandru execută cornerul de pe stânga cu dreptul la bara a doua și Nemanja Sokovic marchează cu capul pentru timișoreni. Răzvan Morariu centrează de pe dreaptă de unde Golda recentrează spre Piftor Alexandru, însă mingea îl lovește pe fundașul călărășenilor Șandru și își trimite în propria poartă.
La un corner bătut lung pe faza defensivă, timișorenii sar pe sub minge și se trimite pe poartă. Ionuț Casian Rus respinge în față o minge moale care lovește pâmântul înainte, iar Matei trimite în plasa porții (2-2).
Timișorenii sunt surprinși pe flancul stâng, iar fundașii centrali îl scapă din marcaj pe Sava, iar acesta reia singur din careul mic pentru scorul de 2-3. Dintr-un corner respins de apărarea timișoreană, mingea ajunge la atacantul Cristian Nicu la mijlocul terenului, iar din numai 3 pase Dan Taraș trimite cu latul pentru 3-3 din careul advers.
În etapa a 2-a, Ripensia Timișoara face 0-0 cu nou promovata Unirea Dej. În această partidă, singura pată de culoare a fost galeria celor de la Unirea Dej.
Primul 11 al celor de la Ripensia Timișoara a fost: Ionuț Casian Rus (portar) – 17. Andrei Macrițchii (fundaș dreapta), 5. Darius Constantin Țieranu (fundaș central dreapta), 3. Nenad Lalic (fundaș central stânga), 30. Cosmin Ștefan Gladun (fundaș stânga) – 13 Valeriu Macrițchii (mijlocaș central stânga la închidere) schimbat de 23. Dan Taras în minutul 58, 21. Yuri Coulibaly (căpitan și mijlocaș defensiv) schimbat de 10. Mihai Ene în minutul 83 – 8. Piftor Alexandru (mijlocaș ofensiv dreapta), 7. Denis Golda (mijlocaș ofensiv central) (Ernest 69′), 20. Răzvan Rotea(mijlocaș ofensiv dreapta) schimbat de 2. Florin Sturzu (poziția de bază este de fundaș dreapta) în minutul 58 –Cristian Nucu Pădurariu (atacant) schimbat de 14. Zoran Mitrov în minutul 58.
Cea mai mare ocazie a fost în minutul 90, atunci când Cosmin Gladun îi pasează lui Piftor Alexandru pe flancul stâng. Ultimul dintre ei își pune mingea pe dreptul la marginea careului și centrează perfect pe capul lui Emannuel Ernest, iar acesta trimite din 8 metri mult peste poartă.
În etapa a 3-a, au reușit o victorie împotriva celor de la Șelimbăr 1599 cu 2-0. A fost și singura victorie în campionat pentru timișoreni. Golda Denis a reușit o dublă în minutele 38 și 74. Un alt moment important al partidei a fost eliminarea lui Sturzu (fundașul dreapta de la Ripensia) în minutul 64.
Cosmin Petruescu a trimis următorul 11 în etapa a 3-a: 1. Ionuț Casian Rus – 2. Mădălin Florin Sturzu (fundaș dreapta), 5. Darius Constantin Țieranu (fundaș central dreapta), 3. Nenad Lalic (fundaș central stânga), 16. Harlad Fridrich (fundaș stânga) (Vidrăsan 72’) – 21.Yuri Coulibaly (căpitan și mijlocaș central la închidere), 13. Valeriu Macrițchii (Rz. Morariu 58’) – 8. Alexandru Piftor (mijlocaș ofensiv dreapta) (Pădurariu 87’), Dan Taras (mijlocaș ofensiv central) (Stoi 58’),14. Zoran Mitrov (mijlocaș ofensiv dreapta) (Gladun 72’) – Golda Denis (atacat)
La primul șut pe spatiul porții, timișorenii au deschis scorul. Denis Golda primește mingea la marginea careului. Acesta, printr-un dribling, trece de 2 adversari și șutează cu stângul de la 12 metri ușor stânga la firul ierbii pe colțul portarului.
Golda primește pe flancul stâng o centrare peste linia defensivă în minutul 74. Acesta, printr-o schimbare de direcție, își elimină adversarul, se avântă înspre poartă adversă dinspre flancul drept și trage pe jos, pe lânga portar, după ce îl culcă în prealabil.
În ultima etapă, Ripensia a făut egal cu FC Brașov scor 1-1. Golda a deschis scorul în minutul 29, iar Horia Popa a egalat pentru oaspeți de la 11 metri.
Primul 11 a fost: 1. Ionuț Rus – 17. Andrei Macrițchii (fundaș dreapta), 5. Darius Constantin Țieranu (fundaș central dreapta), 3. Nenad Lalic (fundaș central stânga), 16. Harold Adrian Fridrich (fundaș stânga) – Yuri Coulibaly (căpitan, mijlocaș central la închidere), Valeriu. Macrițchii (mijlocaș central la închidere)– 25. Robert Stoica (mijlocaș ofensiv dreapta), 14. Zoran Mitrov (mijlocaș ofensiv central) (C. Gladun 57′), 8. Alexandru Piftor (mijlocaș ofensiv stânga) – Golda Denis (atacant).
În acest meci, am putut observa fragilitate la fundașii centrali. Un atacant cu o detentă bună ar putea pune mari probleme timișorenilor. Prima ocazie a timișorenilor a fost în minutul 22 prin Piftor și Stoica pe flancul stâng, însă în cele din urmă a reparat defensiva brașovenilor.
În minutul 29, Lalic, din propria jumătate, are o diagonală superbă de peste 60 de metri, de unde Andrei Marițchii de pe flancul drept trimite din prima în careul advers. De acolo, Golda Denis trimite cu capul din 6 metri pentru 1-0. În minutul 37, Nenad Lalic are o viteză prea mică în centrul apărării, iar Maxim de la oaspeți trimite în portar. În minutul 55, Andrei Matrițchii nu se află pe poziția lui și îl faultează pe Horia Popa. Fostul stegar marchează lejer de la 11 metri păcâlindu-l pe portar.
Sabău are o lovitură liberă bine plasată de la 27 de metri, însă portarul gazdelor scoate de sub bară. În minutul 86, timișorenii scapă cu noroc fără gol primit. Pot fi ușor descoperiți pe contre.
O să încercăm să prezicem primul 11 de dumincă, însă va depinde și de primul 11 trimis în Cupă cu Periam. Sunt șanse să avem și o surpriză ca atacant, pe numele lui Mihai Ion, deoarce niciun atacant de până acum nu a arătat că merită să fie titular în primul 11.
Cel mai probabil, Cosmin Petruescu va juca tot 4-2-3-1:
1. Ionuț Casian Rus (portar) – 17. Andrei Marițchii/2. Mădălin Florin Sturza (fundași dreapta care sigur vor juca, însă nu știm cine va fi titular), 5. Darius Constantin Țieranu (fundaș central dreapta), 3. Nenad Lalic (fundaș central stânga), 16. Harald Adrian Fridrich (fundaș dreapta provenit din fundaș central) – 21. Yuri Stephan Coulibaly și 13. Valeriu Marițchii (mijlocași centrali la închidere) – 8. Alexandru Piftor (mijlocaș ofensiv stânga), 7. Denis Golda (mijlocaș ofensiv central), 14. Zoran Mitrov (mijlocaș ofensiv dreapta) – Mihai Ion (probabil titular și intrat pe parcurs 26. Cristian Nucu Pădurariu).
Jucătorii nou veniți la echipă sunt: Mitrov Zoran (liber de contract de la Sassuolo), Taras Dan (liber de contract de la Sfîntu Gheroghe), Raul Vidrășan (liber de contract de la Poli Timisoara), Rus Ionuț Casian (împrumutat de la CFR Cluj) și Emmannuel Ernest (de la Rapid).
Dan Taras este un fotbalist care poate juca mijlocaș central ofensiv, însă la Ripensia a fost folosit și mijlocaș central la închidere. A mai jucat la Rapid Ghidighici și Petrocub Hincești și este cotat la 200.000 de euro.
Ionuț Rus este un portar foarte bun de reflex. A adus un mare plus echipei. Egalul cu Brașov este și meritul lui. Are 20 de ani.
Yuri Stephane Coulibaly este un ivorian mijlocaș central la închidere. A mai jucat la UTA Arad și are 22 de ani. Cota lui este la 125.000 de euro. Este cel care trebuie să țină mijlocul terenului alături de Valeriu Macrițchii din Republia Moldova. Internaționalul moldovean a avut 26 de selecții la Moldova U21 și 6 la Moldova U16. Are și o selecție la națională mare. Are 3 titluri de campion, 2 cupe și 2 supercupe în Moldova. Are în CV echipe precum: Sheriff Tiraspol, Dinamo-Auto Tiraspol, Sfîntul Gheorghe Sucureni și Speranța Nisporeni. Fratele lui joacă fundaș dreapta la echipă. Andrei Macrițchii are deja 2 prezențe la naționala mare a Moldovei și 24 de selecții la Moldova U21. A avut un traseu identic cu fratele lui în carieră.
Denis Golda este cel mai în formă jucător din echipă cu 3 goluri marcate. El poate juca mijlocaș central ofensiv, al doilea vârf sau chiar atacant. Cel mai bine să înțelege cu un atacant de tip pivot care să îi creeze spații de unde să vină din linia a doua în regim de mare viteză. Este un fotbalist mic de statură, însă are o bună săritură aeriană (se aseamănă cu Răsdan la acest aspect) și dribling bun în regim de viteză.
Nenad Lalic este un fundaș central din Serbia de 1.96 metri înălțime. Este format de Voivodina. Este un jucător de 22 ani.
Noi mizăm pe o victorie strânsă a Stelei.
Etapa a V-a: Steaua – Ripensia Timişoara
Duminică, 29 august 2021, de la ora 14:00
Stadionul Steaua
Meciul va fi transmis de Digi Sport, Telekom Sport, Look Sport