Etapa a XVI-a: Steaua 1-0 FC Buzău
A marcat: Vasile Buhăescu 16′.
STEAUA
🔴 Prima echipă: 1. Raul Bălbărău, 17. Darius Oroian, 14. Robert Neacșu, 55. Walace da Silva, 4. Dean Beţa, 19. Stephan Drăghici, 10. Rareș Enceanu, 27. Ștefan Pacionel, 8. Valentin Bărbulescu, 21. Vasile Buhăescu, 77. Bogdan Chipirliu.
🔵 Rezerve: 22. Horia Iancu, 20. Florin Răsdan, 6. Mădălin Mihăescu, 11. Dragoș Huiban, 88. Adi Popa, 9. Emilian Pacionel, 16. Andrei Zătreanu, 90. Alexandru Zaharia, 5. Sergiu Bactăr
FC Buzău
Prima echipă: R. Stoian – Oteliță, Vîrtej, Ghinga (cpt.), Tud. Oltean – Gaitan, A. Lopez – Al. Munteanu, Ekollo, Cr. Ciobanu – Chică-Roșă
Rezerve: Cr. Avram – Cip. Petre, Cârstocea, Pațurcă, Kanda, I. Neacșu, C. Toma, R. Zamfir, A. Manea
Antrenor: Cristian Pustai
Steaua vine după o înfrângere dureroasă, iar durerea cea mai mare nu este scorul, ci atitudinea echipei de după minutul 60. O echipă care nu a mai vrut să joace fotbal și a vrut să înghețe scorul pe acel teren slab calitativ din Timișoara. O parte dintre jucători ar trebui să conștientizeze că e ultimul lor tren în fotbal. Așteptăm de la ei să dea totul pe tot parcursul meciului. După etapa cu U Cluj, o parte dintre jucători aveau probleme de sănătate (Walace, Adrian Ilie și Zaharia), dar aveam speranța că restul vor juca bine pe tot parcursul meciului.
Va rămâne frustrarea că toată lumea care urmărește fotbalul din Liga a 2-a știa cum ne poate marca Poli Timișoara, având în vedere că are o medie de înățime superioară, pe un teren greoi. Toți știam asta, iar stafful evident că le-a transmis acest lucru în mai multe detalii decât ar fi putut face niște chibițari ca noi. Dacă veți citi avancronica trecută, veți observa că am nimerit chiar faze din meci și toți titularii timișoreni.
Noi vrem #spiritdeluptă până la capăt de la toți jucătorii noștri și mai ales de la cei cu experiență ne așteptăm la maturitate în joc. Întotdeauna ne raportăm și la adversar, iar înfrângerea cu Poli este și din cauza atitudinii, pentru că timișorenii nu au fotbaliști mai buni decât ai Stelei. Jucătorii Stelei trebuie să înțeleagă că mai e un meci până la vacanță. Acea partidă le poate decide chiar și viitorul la Steaua.
Poli Timișoara a avut 2 ocazii în primele 45 de minute și doar un șut pe poartă, în timp ce Steaua au avut 4 ocazii și tot un singur șut pe poartă. La finalul celor 90 de minute, Poli Timișoara a avut 8 ocazii și 3 șuturi pe poartă, în timp ce steliștii au avut 6 ocazii și 2 șuturi pe poartă.
Primul șut spre poartă aparține lui Bîrnoi, care se duce pe lângă poarta lui Bălbărău. Steaua răspunde printr-un șut al lui Bărbulescu, mult peste poartă, în minutul 19.
În minutul 25, Steaua are o acțiune frumoasă de atac, prin Adrian Ilie, care are o cursă bună pe flancul stâng, urmează o centrare care îl surprinde pe Răsdan pe contre-pied. În cele din urmă „manae” se repliază la timp și îi pasează lui Oroian, care trimite din drop puternic, însă peste poartă. Patru minute mai târziu, Răsdan are o acțiune bună pe flancul drept și trimite o pasă superbă, pe jos, în centrul careului, de unde Enceanu îl execută pe portar cu un șut la colțul lung, la rădăcina barei. În minutul 41, are loc o ocazie pe care noi am prezis-o exact în avancronică, cu Scutaru trimițând cu capul în bară după lovitura de colț bătută de Doru Andrei.
Până la pauză, Steaua a fost mai bună, însă ce a urmat în repriza a doua lasă de dorit.
În minutul 47, Bîrnoi are o pasă excelentă pe poziție viitoare către Gerbi, iar atacantul timișorean trage pe lângă poartă. Un minut mai târziu, Gerbi este la pasă, iar Bîrnoi luftează din 6 metri.
Steaua răspunde în minutul 61 printr-un șut a lui Ștefan Pacionel pe poartă. Șutul a fost atenuat și de un bănățean. Trei minute mai târziu, Florin Răsdan are un șut bun cu pământul de la 20 de metri, care se duce puțin pe lângă bara a doua.
Timișorenii răspund printr-o lovitură liberă bătută prost de Ursu, dintr-o poziție excelentă de centrare. Trei minute mai târziu, Steaua are ultima ocazie a meciului printr-o acțiune frumoasă a lui Oroian, cu o centrare în forță, de unde Ștefan Pacionel șterge prea puțin balonul din centrul careului și mingea se duce pe lângă poartă. În minutul 82, Adrian Popa pierde posesia în fața lui Sofran, în propria treime, iar fundașul dreaptă trimite o centrare perfectă pentru lovitura de cap a lui Ursu care egalează pe tabela de marcaj. Fiind o minge pierdută în propria treime, era pe undeva normal ca fundașii să fie surprinși la această fază. La acea fază, Călințaru era la mare distanță de marcatorul bănățean. Bîrnoi are un șut pe lângă poartă.
În minutul 88, are loc cea mai dureroasă fază pentru orice stelist. Ignea bate o lovitură liberă înaltă, de la peste 30 de metri, iar Mera reia liniștit cu capul dintre Zătreanu și Adrian Ilie.
Declarațiile lui Daniel Oprița de după meci:
”Noi când conducem putem fi întorși, noi dacă suntem conduși, nu mai putem întoarce. Asta arată… nu știu… Să fii puternic, să crezi, să te bați în orice situație, și dacă ai luat gol. Noi după ce am luat nu am putut să mai ținem nici să scoatem un punct. Sunt supărat. Cu cei cu care am făcut schimbările s-a dereglat jocul (n.r. – i-a introdus pe Adi Popa, Călințaru, Zătreanu și Băjenaru). Totuși, am zis că jucători cu experiență, să mai ținem de minge, să îi oprim să nu mai vină peste noi. Am greșit la primul gol, și la golul doi, am scăpat din marcaj la o fază fixă, unde știam că sunt periculoși. Iar la primul gol, acea greșeală, în loc să bage minge lungă, Ilie bagă mingea scurt, pierde, Călințaru își pierde adversarul din marcaj. E dureros!”, ”Se poate spune și așa, se poate orice când nu câștigi. Poate pe finalul acesta am dat de echipe mai bune și ne-am arătat și noi limitele. Nu am ce măsuri să iau la momentul acesta. Mai avem un meci cu Buzăul, pe care trebuie să-l câștigăm. Și aici ne-am dorti, am bătut atâta drum. Dacă pierdem în zece minute, nu putem nici măcar să luăm un punct.”
”Nu știu dacă este. Probabil că unii sunt relaxați, liniștiți. Treburile sunt bune, salariile la zi. Condiții bune de pregătire, au tot ce le trebuie și când trebuie să lupți să bagi piciorul e mai greu. Îmi pare rău că ar trebui să aibă și ei pentru mine mai mult repect și să tragă mai mult. Sunt toți jucători pe care eu i-am adus și aș vrea să facă mai multe Sunt dezamăgit de ce s-a întâmplat astăzi. Când pierzi așa un joc, nu e în regulă.”
În etapa 16, Steaua joacă acasă cu FC Buzău, echipă clasată pe locul 5, cu 28 puncte, 3 în faţa Stelei.
AS FC Buzău este cotată la 2,8 milioane de euro, iar Steaua este cotată la 2.66 milioane de euro.
Golgheterii echipei sunt Adi Marian Chică-Roșă cu 10 goluri, Cristian Ciobanu cu 8 goluri, Serge Ivan Ekolo Mallo cu 6 goluri, Alin Ionuț Cârstocea cu 4 goluri, Paul Ioan Pațurcă și Alexandru Ionuț Neacșu cu 3 goluri, Tudor Alexandru Oltean cu 2 goluri, iar cu câte un gol sunt Kamil Wiktorski, Dumitru Rogac și Ariel Ignacio Lopez Varela.
Cristian Pustai este un antrenor cu cotă din fotbalul românesc. Profesor de matematică la bază, acesta a jucat ca fotbalist la Gaz Metan Mediaș și Unirea Alba Iulia. A antrenat echipe precum: Gaz Metan Mediaș, Pandurii Târgu Jiu, ASA Târgu Mureș, Rapid București, FC Botoșani și AS FC Gloria Buzău.
Cristian Pustai folosește sistemele 4-4-2 și 4-2-3-1. În timpul meciului echipa poate juca și în sistemul 4-1-4-1.
Următoarea așezare prezintă numărul de pe tricou, poziția, numărul de minute jucate în acest sezon și minutele jucate, în parenteză, în ultimele 5 meciuri (egal cu Unirea Slobozia, 1-1, acasă, 0-0 la Ripensia Timișoara, victorie, acasă cu Unirea Dej, înfrângere cu 2-1 la Șelimbăr și victorie, 1-0, cu FC Brașov):
Stoian Marian Relu, portar, cu 1350 de minute jucate în acest sezon (90/90/90/90/90), Zamfir Radu Ștefan, fundaș dreapta, cu 891 de minute jucate în acest sezon (90/90/0/0/90), Bogdan Florin Oteliță, fundaș dreapta, născut în 2001, cu 457 de minute jucate în acest sezon (0/0/90/90/0), Vîrtej Alexandru Daniel, fundaș central, cu 879 de minute jucate în acest sezon, (90/90/23/90/90), Lopez Ariel Ignacio Varela, fundaș central/mijlocaș central la închidere, cu 950 de minute jucate în acest sezon (90/90/67/0/90), Kamil Wiktorski, fundaș central, cu 806 de minute jucate în acest sezon (32/90/90/90/90), Oltean Tudor-Alexandru, fundaș stânga, născut în 2003, cu 1244 minute jucate în acest sezon (90/90/90/90/90), Paul Ioan Pațurcă, mijlocaș central la închidere, cu 450 de minute (44/11/67/28/90), Munteanu Alexandru, mijlocaș dreapta, cu 979 de minute jucate în acest sezon (74/79/89/62/63), Pablo Leonel Gaitan, mijlocaș la închidere, cu 1154 de minute jucate în acest sezon (90/90/90/90/90), Cârstocea Alin Ionuț, mijlocaș central la închidere, cu 938 de minute jucate în acest sezon (52/32/90/90/0), Cătălin Ciprian Petre, mijlocaș central ofensiv, cu 151 de minute jucate în acest sezon (37/0/8/9/89), Mihai Alin Manea, mijlocal stânga, cu 210 de minute jucate în acest sezon (16/0/67/51/15), Serge Yvan Ekollo Malolo, atacant, cu 1085 de minute jucate în acest sezon (58/58/82/62/0), Adi Marian Chică-Roșă, atacant, cu 1072 de minute jucate în acest sezon (90/76/0/90/75) și Dumitru Rogac, atacant, cu 95 de minute jucate în acest sezon (0/0/23/027).
Alin Ionuț Cârstocea este un mijlocaș central la închidere cu 14 apariții. Acesta este stilul de mijlocaș box to box, care nu de puține ori vine din linia a 2-a și trage cu dreptul spre poartă. A fost internațional de tineret la România U21 și U19. Are câte 100 de meciuri în prima ligă și a doua. A evoluat la echipe precum: Farul Constanța, Dunărea Călărași, Poli Timișoara, UTA Arad, FC Voluntari, Rapid București și FC Botoșani. Este cotat la 150.000 de euro.
Relu Marian Stoian este portarul de bază al echipei. Iese bine pe centrările pe jos, în careul mic. De asemenea, are momente când iese hazardat din propriul careu. Este foarte bun la șuturile cu pământul. A evoluat în toate meciurile din campionat. Acesta a fost international la România U21, U19 și U18. Are peste 15 meciuri la Liga 1 și 100 de apariții la Liga a 2-a. Portarul buzoian s-a format în fotbalul ungar la Honved Budapesta. A mai evoluat la Sepsi Sfântul Gheorghe, ACS Berceni și Daco-Getica. Este cotat la 175.000 de euro.
Cristian Ciobanu este mijlocașul stânga/aripa stânga, care are piciorul de bază stângul, însă poate lovi lejer mingea cu ambele picioare. Iubește să țină mingea la picior și are tendință să intre în careul advers prin lateral. Este un mijlocaș cu o condiție fizică foarte bună grație antrenamentelor extra pe care le face. Are aproape 100 de meciuri în Liga a 2-a și aproape 50 în prima ligă. A mai evoluat la FC Dinamo 2, Universitatea Cluj, FC Olt Slatina, Daco-Getica, Concordia Chiajna și Turris Turnu Măgurele. Are 12 apariții în acest sezon și este cotat la 200.000 de euro.
Daniel Vîrtej este stâlpul apărării. Acesta este foarte greu de depășit în duelurile aeriene. A mai evoluat la Afumați și satelitul celor de la Astra. Fiind un jucător masiv, punctul lui minus sunt schimbările bruște de direcția care îl pot pune în mare dificultate.
Cătălin Ciprian Petre este mijlocașul central ofensiv cu cea mai mare experiență din echipă, la cei 40 de ani. Acesta știe să se agațe pentru a primi faulturi chiar și în careul advers. Este și cel de al doilea executant de faze fixe. Este de picior drept. Are 5 apariții în acest sezon. Este fotbalistul cu aproape 400 de apariții în Liga 1 și aproape 50 în Liga a 2-a. Echipele din cariera sa sunt: Gaz Metan Mediaș, Jiul Petroșani, Unirea Urziceni și Daco Getica.
Paul Ioan Pațurcă este mijlocașul ofensiv stânga/aripă stânga cu un indice de greutate jos, cu 10 apariții în acest sezon. De la 11 metri bate cu picorul drept, în stânga portarului, pe jos. A fost internațional la România U17 și U18. Are aproape 100 de apariții la nivelul primelor 2 ligi. A mai evoluat la echipe precum: Sportul Studențesc, Turris Turnu Măgurele și Academica Clinceni.
Alexandru Munteanu este mijlocașul dreapta/mijlocașul ofensiv dreapta. Acesta bate loviturile libere din lateral dreapta, cu piciorul drept, la prima bară, de unde cel mai des Arel Ignacio Lopez Varela retrimite în centrul careului. Munteanu bate loviturile de pe flancul stâng, cu piciorul drept, pe bara a doua. El bate loviturile de colț, cu dreptul, la prima bară, de pe dreapta. Trage puternic de la distanță, sub transversală, cu puțină boltă. Are o viziune bună, cu multe pase lobate, fie pe poziție viitoare sau schimbări de flancuri cu o precizie bună. La cei 34 de ani are peste 200 de meciuri în prima ligă și 50 în liga secundă. A mai jucat la Gaz Metan Mediaș, ACS Poli Timișoara, SSU Poli Timișoara, Dunărea Călărași și Petrolul Ploiești.
Serge Yvan Ekollo Malo este un atacant/mijlocaș central ofensiv care cel mai des trage fie cu latul piciorului stâng, lovitură precedată de o pivotare pe dreptul, fie din plin cu piciorul drept, precedată de o pivotare pe stângul.
Adi Marian Chică-Roșă este golgheterul echipei. Poate lovi mingea cu ambele picioare. Trage bine de la distanță, cu pământul. La lovituri libere, încearcă să tragă cu dreptul, pe jos, pe lângă zid. Are un bun demaraj, pentru statura sa de 1.85m. Poate trage și cu stângul, dar de la distanțe mai mici. Este un fotbalist provocator, care caută scandal pe teren. Faultează și adversarii care nu au mingea, asigurându-se în prealabil că arbitrul nu îl vede. Are 13 apariții în acest sezon. Este cotat la 150.000 de euro.
Pablo Gaitan este mijlocașul central la închidere al echipei. Are 15 apariții în acest sezon. Pablo Gaitan este fotbalistul buzoian cu cele mai multe dueluri câștigate. Este un fotbalist cu un presing agresiv. Trimite șuturi cu exteriorul piciorului drept, din drop. Argentinianul a mai evoluat în România la Poli Iași.
Buzoienii pot fi surprinși pe contre, dacă atacantul vine din flanc, pe diagonală, în zonă centrală. Deși au un presing agresiv, au avut unele momente când au pierdut mingea ușor, în propria treime, din cauza neatenției. Au ceva slăbiciuni la fazele fixe, pe faza defensivă.
Dintre cele 39 de goluri marcate, majoritate sunt din atacuri poziționale. Cei mai buni pasatori sunt Chică Roșă și Ciobanu. Cele mai multe goluri marcate sunt date în intervalul 75-90, iar cele mai multe goluri primite sunt în intervalul 45-60.
În meciul de Cupă, pe care l-au pierdut onorabil cu 1-0, în fața celor de la Voluntari, buzoienii au avut un singur șut pe poartă, însă au fost superiori la numărul de cornere și șuturi pe lângă poartă.
Cristian Pustai a trimis următorul 11: Stoian- Zamfir, Vîrtej, Wiktorski, Toma – Ciobanu, Gaitan, Cârstocea, Pațurcă – Ekollo și Chică – Roșă.
Aproximativ 70% dintre jucători au fost titularii echipei.
Cel mai probabil, primul 11 din meciul cu Steaua va fi: Stoian Relu – Zamfir Radu Ștefan, Vîrtej Alexandru Daniel, Lopez Ariel Ignacio Varela, Oltean Tudor Alexandru – Munteanu Alexandru, Pablo Leonel Gaitan, Cârstocea Alin Ionuț, Ciobanu Cristian – Serge Yvan Ekollo Malolo și Adi Marian Chică-Roșă. Probabil, pe parcurs, vor intra Paul Ioan Pațurcă, Bogdan Florin Oteliță/ Kamil Witorski și Dumitru Rogac.