Etapa a XV-a: Politehnica Timişoara 2-1 Steaua
Au marcat: Rareș Enceanu 29′, Octavian Ursu 82′, Ioan Mera 88′.

STEAUA
🔴 Prima echipă: 1. Raul Bălbărău, 17. Darius Oroian, 55. Walace da Silva, 4. Dean Beţa, 13. Adrian Ilie, 20. Florin Răsdan, 10. Rareș Enceanu, 27. Ștefan Pacionel, 8. Valentin Bărbulescu, 21. Vasile Buhăescu, 11. Dragoș Huiban.
🔵 Rezerve: 22. Horia Iancu, 88. Adi Popa, 89. Ovidiu Morariu, 9. Emilian Pacionel, 99. Cezar Gherghiceanu, 16. Andrei Zătreanu, 90. Alexandru Zaharia, 30. Liviu Băjenaru, 18. George Călinţaru
Poli Timișoara
Prima echipă: Păduraru – Sofran, Scutaru, Mera (cpt.), Pamfile – Denis Radu, R. Lazăr, Ignea, D. Andrei – Bîrnoi, Gerbi
Rezerve: Murariu – Bocșan, D. Olariu, Oanea, S. Costea, Oct. Ursu, Rob. Hațegan
Antrenor: Nicolae Croitoru

Steaua nu a strălucit în meciul cu U Cluj, însă, dacă este să fim onești, asta este și din cauza clujenilor. Nu cred că suntem subiectivi când spunem că nici U Cluj nu a fost mult mai bună, dar, dacă era să câștige cineva acest meci, ei erau cei mai îndreptățiți. Ardelenii au fost superiori la finalizare și asta a făcut diferența, plus o lucidate superioară după marcarea golului. Steliștii au rămas fără reacție la primirea golului, deși, până în minutul 70, s-a văzut determinarea la băieții lui Oprița.
Steaua a avut 3 ocazii în primele 45 de minute și niciun șut pe poartă, în timp ce clujenii au avut tot 3 ocazii și 1 șut pe poartă. După 90 de minute, Steaua a avut 5 ocazii și 2 șuturi pe poartă, iar clujenii au avut tot 5 ocazii și 3 șuturi pe poartă. Diferența dintre ocaziile Stelei și ale clujenilor o face rafinamentul finalizării.
În minutul 5, Haită are un șut superb în bară de la 16 metri, cu piciorul stâng. Clujenii au avut majoritatea atacurilor pe flancul lui Oroian. Pîrvulescu, a fost o surpiză prezența lui, are un șut moale, iar Bălbărău reține fără probleme. După doar 2 minute, Haită are o centrare, Oroian respinge în centru, iar Ribeiro trage din drop, puțin peste poartă. După acest raid al clujenilor în startul meciului, ei nu aveau să mai ajungă la poartă în prima repriză.
Buhăescu bate o lovitură liberă în minutul 17 în zid, iar apoi urmează încă 2 șuturi în blocajul advers. În minutul 19, Buhăescu, din colțul din dreapta al careului, îi pune pe șut lui Adi Popa, însă stelistul trage mult peste.
Cea mai mare ocazie a Stelei are loc în minutul 29, când Beța trimite cu capul, peste poartă, din 6 metri, din centrarea lui Adrian Ilie.
Chipirliu a reușit o diagonală bună către Emilian Pacionel, însă acesta a pierdut balonul într-o poziție bună. Enceanu are o lovitură liberă în minutul 40, însă, de la aproximativ 35 de metri, trimite mult peste.
În debutul reprizei secunde, Ștefan Pacionel are un șut, mult pe lângă poarta lui Gorcea, de la 30 de metri. În minutul 54, Oroian are o centrare bună pentru lovitura de cap a lui Buhăescu. Aceasta este prima minge pe spațiul porții clujene. După 3 minute, Buhăescu face o fază frumoasă, însă trage pe lângă poarta adversă, cu piciorul stâng, de la 26 de metri.
Unicul gol al partidei vine după ce Blejdea îl depășește pe Oroian, iar Hofman scapă de marcajul lui Walace și trimite cu latul pe lângă Bălbărău.
În minutul 83, fundașul dreapta Alarcon are o centrare ratată, care devine un șut pe poartă. Ultima fază a meciului o are Ștefan Pacionel, printr-un șut de la 30 de metri, care mușcă pământul, însă Gorcea reușește să rețină.
Declarații Oprița după meci:
”Un meci în care clar nu meritam să câștigăm. Nu meritam să câștigăm pentru că nu am pus probleme, nu am creat, nu am câștigat duelurile în față unu contra unu, fără personalitate, era greu să câștigăm astăzi. Dar la modul cum se ducea jocul, era un 0-0 pentru că a fost un meci echilibrat. Noi am greșit, a fost un balon pierdut la mijlocul terenului, după care un jucător de la ei a făcut diferența.
Asta face diferența, calitatea individuală a jucătorilor. Au speculat acea greșeală, am pierdut. Ne-am precipitat, frică, fără lipsă de personalitate. Dacă nu ai ocazii, nu câștigi dueluri să faci superioritate, e greu. Doar cu organizare și pe ce o fi nu merge. La meciurile acestea cu primele patru am arătat că ne mai trebuie… trebuie să fim mai puternici pentru că e greu.
Chiar dacă am câștigat la Hermannstadt, am câștigat pe o eroare a portarului, dar pe situații create de noi nu am reușit să înscriem și asta mă îngrijorează. Am mai spus-o, cu echipele puternice trebuie să se vadă că poți face față.
Azi, la ce s-a întâmplat sunt deranjat, pentru că nu meritam să câștigăm. Nu știu dacă meritam să pierdem, dar a fost un plus pentru ei, trebuie să recunoștem treaba asta. Un 0-0 era echitabil la ce s-a jucat, dar și-au dorit mai mult, au crezut și au câștigat. Sunt supărat pentru că nu înțeleg frica asta”.
Miercuri, Steaua a învins cu 6-0 pe Unirea Bascov, într-o partidă amicală.
Primul 11 trimis de Oprița a fost: Ianciu, Călințaru, Morariu, Bactăr, Neacșu, – Zaharia, Mazire Soula, Băjenaru, Yoke – Gherghiceanu și Zătreanu. Au marcat Zătreanu x2, Băjenaru, Gherghiceanu, Mazire Soula și tânărul Stoian Alexandru (născut în 2007).

Următorul adversar al Stelei este Poli Timișoara. Partida se joacă duminică, de la ora 12:00. Poli are o istorie interesantă pe care vom încerca să o prezentăm într-un mod cât mai obiectiv.
ASU Poli Timișoara a început în vara anului 2012. Primul lor meci oficial a fost în sezonul 2012-2013, cu AS Gran Praz Liebling, cu aproximativ 1000 de fani pe stadionul Știința din Timișoara. La început, s-au bazat exclusiv pe fani și donații, prin Asociația Suporterilor Timișoreni „Druckeria”.
„Din punct de vedere juridic, clubul nostru funcționează sub denumirea ACS ASU Politehnica Timișoara, structură de drept privat înregistrată în Registrul Special al Asociațiilor la poziția 43/15.04.2014, persoană juridică fără scop patrimonial ce are trei membri fondatori: Universitatea Politehnica Timișoara, Fundația Politehnica Timișoara și Asociația Foștilor Studenți și Angajați ai Politehnicii din Timișoara. Obiectivul Asociației este ”promovarea și organizarea activităților sportive, a principiilor Societății Sportive înregistrată în 1920 de către cadre didactice ale Politehnicii Timișoara, a orașului Timișoara și a Banatului”, așa cum e precizat în Statutul clubului. Conducerea executivă a Asociației e asigurată de Consiliul Director, format din trei membri, reprezentanți ai entităților fondatoare.
Managementul clubului e asigurat de către Asociația Suporterilor Timișoreni ”Druckeria” în colaborare cu reprezentanți ai UPT.”, conform siteului sspolitehnica.ro.
Finanțarea clubului a fost asigurată de suporterii din Druckeria prin carduri de membru, care încă există, plăți anuale, în principiu, și alți suporteri sponsori. Cardurile diferă ca valoare. Universitatea Politehnica asigură baza materială, iar stadionul Dan Păltinișanu este al Consilului Județean Timiș.
Recent, clubul a trecut pe SA, societate pe acțiuni, și sunt implicate mai multe multe entități, urmează să se cumpere primele tranșe de acțiuni special pentru suporterii cotizanți, care au contribuit în cei zece ani. Poli Timișoara are un buget ceva mai mare față de anul trecut, însă a fost aprobat târziu, din cauza birocrației. Au reușit să înceapă la FRF cu numele de Polithenica Timișoara.
„Aşa cum bine ştiţi, reorganizarea clubului în luna iulie a dus la formarea acestei societăţi, care, desigur, are ca obiectiv de activitate în primul rând activitatea fotbalistică şi ca activitate fotbalistică ne axăm în această perioadă pe două direcţii: echipa de seniori şi Centrul de copii şi juniori. Iar fotbalul feminin se desfăşoară în colaborare cu cei de la Fortuna Becicherecu Mic. Consiliul de Administraţie e într-un proces puternic de aşezare a lucrurilor pe făgaşul normal, ceea ce înseamnă finalizarea unei organigrame şi ocuparea posturilor de pe aceastră organigramă, în acelaşi timp cu activitatea pe care o desfăşurăm cu privire la lansarea acţiunilor, aşa cum a fost de la început gândită această societate, ca acţionării săi să fie o masă cât mai largă de oameni. Legat de subiectul acţiuni, suntem într-o etapă finală de majorare a capitalului social şi probabil, cât de curând, vor apărea primele informaţii legate de pachetele de acţiuni care se vor lansa pentru iubitorii şi suporterii timişoreni şi pentru publicul larg din Timişoara şi nu numai. Pentru toţi cei care simt şi trăiesc pentru Poli şi care doresc prin cumpărarea unui număr de acţiuni să fie părtaş la ceea ce înseamnă acest club cu istoria lui. Şi, desigur, concomitent, cu discuţiile cu unele firme şi societăţi, care doresc să cumpere probabil pachete mai mari, dar toate în conceptul pe care l-am gândit – Clubul să-şi păstreze identitatea, istoria şi valorile”, a declarat Viorel-Aurel Şerban.
„Deja începem să ocupăm poziţii din acea organigramă. Vor fi patru-cinci direcţii. Direcţia sportivă este cea care «arde» desigur. Activitatea se desfăşoară şi nu ne aşteaptă pe noi să facem multe discuţii… Ca urmare a discuţiilor avute în Consiliul de Administraţie de săptămâna trecută, am decis să-l numit în funcţia de director sportiv pe profesorul Călin Rosenblum, care şi-a intrat în pâine de luni…Vor urma cât de curând şi alte numiri. Aceasta e Direcţia sportivă, mai avem Direcţia administrativă, Direcţia marketing, Direcţia scouting şi aşa mai departe, dar trebuie să alegem cu atenţie şi, desigur, sunt nişte paşi, un volum foarte mare de muncă pe care-l desfăşurăm în C.A. în această perioadă. Dar preocuparea numărul 1 e să o avem, nu doar de organizarea şi aşezarea pe baze profesioniste a acestui club, trebuie să ne uităm şi la ce se întâmplă în iarbă… E un aspect de imagine, o anumită comportare negativă a actorilor ar aduce şi mici deservicii eforturilor pe care le facem în a atrage lumea şi a o convinge asupra proiectului acesta ca fiind un proiect serios şi cred că singurul viabil şi fiabil în această parte a ţării, ţinând cont de modul cum privim noi sportul şi de principiile care stau în modul acesta de gândire… Mai există un post liber, de director executiv, care va răspunde de tot ce înseamnă executivul. Călin este directorul sportiv, el răspunde Direcţia sportivă, obligaţia lui e de a se preocupa de viaţa de zi a echipei, a lotului, a antrenorului şi a problemelor cu care se confruntă”, a mai spus preşedintele Politehnicii.
„Mulţumesc în primul rând conducerii pentru oferta făcută. Au fost circa două săptămâni de întrevederi pentru că am vrut să mă edific exact asupra a ceea ce se doreşte. Şi ştiu că nimic nu este uşor, dar pornesc cu gânduri bune şi având alături staff-ul, echipa, suporterii şi bineînţeles board-ul conducerii, sper că vom realiza toate obiectivele acestui proiect. Este foarte greu, e o societate nou înfiinţată, pe alte criterii pe care au fost altele până acum, dar mergem înainte, căutăm pe fiecare palier oameni care pot să facă faţă şi sunt dispuşi să ne ajute. Am găsit o stare de spirit bună la echipă, cu toate că ultimele rezultate nu ne-au ajutat, dar am încredere mare, şi în Dorin şi în staff. Cu băieţii am avut deja două întrevederi şi sper ca mâine, când ne vom revedea în cantonament, va fi şi mai bine. Totul ţine de meciul cu Csikszereda, e vital, trebuie să câştigăm, apoi mergem optimişti la jocul din Cupa României”, a concluzionat Călin Rosenblum, directorul sportiv al Politehnicii, conform sspolitehnica.ro.
Din ce știm, „Cramele Recaș” sunt unul dintre cei mai importanți sponsori ai clubului. Polithnica Timișoara deține marca, însă momentan nu are palmaresul istoric. Este de urmărit dacă vor obține și palmaresul în viitorul apropiat. În emisiunea Gânduri Roș-albastre, directorul de imagine Mihalcea ne-a spus că procesul pentru palmares a dat ca exemplu situația Stelei unde i-a fost recunoscut palmaresul până în 1998.
Echipa Poli Timișoara este antrenată de către Nicolae Croitoru. Acesta a debutat la echipă la Slobozia, o înfrângere cu 1-0. Acel meci a fost marcat de ploaia torențială. Echipa a jucat cu 2 sisteme în acest sezon: 4-2-3-1 și 4-4-2, iar, de la venirea lui Croitoru, timișorenii au jucat exclusiv în sistemul 4-4-2 la început. Pe parcursul meciului, jucătorii mai evoluează în sistemul 4-1-4-1 și 4-2-3-1. Unul dintre cei mai cunoscuți jucători ai echipei, Daniel Benzar, nu s-a mai prezentat de la meciul din Cupă cu Rapid. Acesta pare că a plecat în SUA, conform declarațiilor date de directorul sportiv al celor de la Politehnica Timișoara, Călin Rosenblum. Daniel Benzar este suspendat de către club.
Cea mai notabilă performanță a celor de la Poli Timișoara a fost eliminarea celor de la Rapid în Cupa României. Bănăţenii s-au calificat după ce au avut o posesia sub 30%.
Următoarea așezare prezintă numărul de pe tricou, poziția, numărul de minute jucate în acest sezon, și minutele jucate, în parenteză, în ultimele 5 meciuri (înfrângere cu 1-0, la Slobozia, înfrângere, cu 1-3, acasă, cu Ripensia Timișoara, înfrângere, cu 2-0, la Unirea Dej, 1-1, acasă, cu Șelimbăr, victorie cu 1-0, la FC Brașov).
23. Rareș Murariu, portar, cu 360 de minute jucate în acest sezon (90/90/0/0/0), 30. Păduraru George, portar, cu 720 de minute jucate în acest sezon (0/0/0/90/90) și 1. Harrison Devenish- Meares, 15. Sofran Nicolae, fundaș dreapta născut în 2001, cu 1260 de minute jucate în acest sezon (90/90/90/90/90), 14. Mera Ioan, fundașul central, cu 1080 de minute jucate în acest sezon (90/0/90/90/90), 13. Scutaru Cristian, fundaș central, cu 1161 de minute jucate în acest sezon (90/90/90/90/90), 4. Bocșan Cristian, fundaș central cu 252 de minute jucate în acest sezon (10/90/12/0/0), 18. Pamfile Claudiu, fundaș stânga cu 560 de minute jucate în acest sezon (0/90/90/90/90), 26. Cătălin Miha Oanea, fundaș stânga, cu 717 minute jucate în acest sezon (90/0/0/0/0), 5. Radu Denis Răzvan, mijlocaș dreapta/ mijlocaș ofensiv dreapta născut în 2003, cu 320 de minute jucate în acest sezon, 8. Zaluschi Silviu Adrian, mijlocaș central /mijlocaș central la închidere, cu 483 de minute jucate în acest sezon (59/22/20/33/90), 24. Ignea Alin Liviu, mijlocaș central la închidere/mijlocaș central, cu 1156 de minute jucate în acest sezon (90/90/90/90/90), 11. Doru Andrei Cristian, mijlocaș stânga/mijlocaș ofensiv stânga, cu 1081 minute jucate în acest sezon, născut în 2003 (90/90/90/90/89), 21. Rareș Ștefănuț Lazăr, mijlocaș central/mijlocaș central la închidere, cu 1045 de minute jucate în acest sezon (80/85/70/90/0), 7. Octavian Andrei Ursu, mijlocaș central ofensiv/mijlocaș dreapta/al doilea vârf, cu 891 de minute jucate în acest sezon (76/22/90/90/0), 10. Bîrnoi Cosmin Marian, mijlocaș ofensiv central/ mijlocaș ofensiv dreapta, cu 788 de minute jucate în acest sezon (14/68/44/33/80) și 9. Erik Gerbi, atacant născut în 2000, cu 503 minute jucate în acest sezon (90/90/46/57/90).
Marcatorii echipei sunt: Erik Gerbi și Bîrnoi Cosmin Marian cu câte 3 goluri, Alin Liviu Ignea cu 2 goluri, iar cu câte un gol sunt Octavian Andrei Ursu, Nicholoas Roberto Hațegan și Cătălin Mihai Onea. Politehnica Timișoara este cotată la 2.16 milioane de euro, iar Steaua este cotatăla 2.66 milioane de euro.
Erik Gerbi este un atacant care poate trage cu ambele picioare, însă de bază este dreptul. Dacă apărarea adversă este atentă, acesta va fi des suprins în ofsaid. Este un atacant format în fotbalul italian. A evoluat la Juventus U23, SS Teramo Calcio și Sampdoria Primavera. Are câteva partide în Seria C și o singură apariție în Serie B.
Mera Ioan este stâlpul apărării. Acesta a avut câteva intervenții salvatoare în acest sezon. Mera, la fazele fixe, este unul dintre jucătorii vizați să lovească mingea cu capul. De cele mai multe ori la pasă se găsește Doru Andrei, un tânăr de perspectivă. Are 34 de ani și 1,93 metri înălțime. Are în carieră echipe precum: Săgeata Năvodari, Rapid București, ACS Poli Timișoara, FC Buzău, Spartak Vladikavkaz, FK Taraz și Poli Timișoara. Are aproape 150 de meciuri în Liga a 2-a și 100 de meciuri în prima ligă. A avut și 6 selecții la România U19.
Cristian Scutaru este celălalt fundaș central al echipei. Împreună cu Mera formează un cuplu sudat de fundași centrali. Glumind puțin și păstrând proporțiile, o să cităm un comentariu din emisiunea Gânduri roș-albastre: „Scutaru și Mera, acești Chiellini si Bonucci ai bănățenilor”. La 34 de ani este cotat la 150.000 de euro. A jucat la toate echipele cu denumirea de Politehnica Timișoara, în ultimii 15 ani. A mai evoluat la Dinamo și UTA Arad, are 300 de meciuri la primele 2 eșaloane ale fotbalului românesc.
Bîrnoi Cosmin Marian este mijlocașul ofensiv care poate centra cu exteriorul piciorului drept și are un dribling bun. Are o bună viziune a jocului. Are un bun control al balonului. Până la 24 de ani a mai evoluat la: Farul Constanța, Unirea Constanța, Politehnica Iași și ACS Politehnica Timișoara. Are 100 de apariții la nivelul primelor 2 ligi. Este cotat la 175.000 de euro.
Octavian Andrei Ursu este al doilea atacant al echipei, care, la fel ca Erik Gerlei, poate trage cu ambele picioare, însă de bază e dreptul. Are un bun control al balonului chiar și dacă este înconjurat de mulți adversari, însă, dacă îi blochezi piciorul drept, șuturile cu stângul nu sunt periculoase de la distanță. Are în CV echipe precum: CS Mioveni, ASA Tîrgu Mureș, Olimpia Satu Mare, Rapid București, Unirea Slobozia și UTA Arad. Are aproximativ 120 de meciuri în Liga a 2-a și peste 20 de meciuri în prima ligă.
Păduraru George va fi probabil portarul titular cu Steaua. La meciul cu Metaloglobus era cu tot corpul în spatele liniei porții, iar astfel bucureștenii au putut marca mult mai ușor. Este un portar bun la șuturile de distanță, indiferent de puterea și plasamentul lor. Are deficiențe pe centrări, iar 1 la 1 iese haotic și riscă să facă 11 metri. Acesta a mai evoluat la Ripensia Timișoara. Este cotat la 125.000 de euro.
Mijlocașul Silviu Zaluschi trage bine cu dreptul din voleu. Acesta execută loviturile libere, care sunt un corner mai scurt din stânga, cu piciorul drept. Este al doilea executant de lovituri de colț. A mai jucat la Ripensia, Dunărea Călărași, UTA Arad și toate echipele care au avut denumirea de Poli Timișoara în ultima perioadă. Are aproape 100 de meciuri în Liga a 2-a și 3 meciuri în prima ligă.
Ignea Alin Liviu este mijlocașul care în proporție covârșitoare va trage cu piciorul drept, pe jos, în colțul din dreapta al portarului, chiar și de la 11 metri. Acesta bate loviturile libere, din lateral dreapta, la semi-înălțime.
Doru Andrei șutează bine cu dreptul de la distanță. El execută majoritatea loviturilor de colț, de pe ambele flancuri, cu piciorul drept. Cel mai des vizat jucător este fundașul central Scutaru. Fundașul central ori trimite direct pe poartă, ori retrimite către Pamfile. Este internațional România U19. Pare cel mai interesant jucător al lor.
Radu Denis este un tânăr jucător cu centrări interesante. La 18 ani este cotat la 100.000 de euro.
Poli Timișoara este o echipă care, dacă este invitată să atace, poate fi surprinsă ușor pe contre. Este o echipă greoaie, cu multe pase în lateral. Apărarea la fazele fixe diferă. Am putut observa toate metodele defensive la fazele fixe: apărare în zonă, om la om și mixtă.
Poli Timișoara are 4 victorii, 2 egaluri și 8 înfrângeri. Are 14 puncte cu 14 goluri marcate și 21 primite.
Cel mai probabil, Croitoru va trimite următorul unsprezece în teren cu Steaua: Păduraru George, Sofran Nicolae, Mera Ioan, Scutaru Cristian, Pamfile Claudiu, Radu Denis, Rareș Ștefănuț Lazăr, Ignea Alin Liviu, Doru Andrei Cristian, Octavian Andrei Ursu/ Bîrnoi Cosmin Marian și Erik Gerbi.
Etapa a XV-a: Politehnica Timişoara – Steaua
Duminică, 28 noiembrie 2021, de la ora 12:00
Stadionul Dan Păltinişanu
Meciul va fi transmis de Digi Sport, Telekom Sport, Look Sport
