Etapa a XIII-a: Hermannstadt 0-1 Steaua

A marcat: Vasile Buhăescu 53′.

STEAUA
🔴 Prima echipă: 1. Raul Bălbărău, 17. Darius Oroian, 55. Walace da Silva, 4. Dean Beţa, 13. Adrian Ilie, 88. Adi Popa, 8. Valentin Bărbulescu, 27. Ștefan Pacionel, 19. Stephan Drăghici, 21. Vasile Buhăescu, 77. Bogdan Chipirliu.
🔵 Rezerve: 22. Horia Iancu, 20. Florin Răsdan, 6. Mădălin Mihăescu, 9. Emilian Pacionel, 5. Sergiu Bactăr, 15. Andrei Zătreanu, 14. Robert Neacșu, 18. George Călinţaru, 10. Rareș Enceanu.
FC Hermannstadt
Prima echipă: Muțiu – Pantea, Bejan, I. Stoica, Opruț – Alhassan, Mino Sota, I. Năstăsie – P. Petrescu, Buhăcianu, Al. Oroian
Rezerve: I. Pop – Tomșa, Issah, Antoche, C. Popescu, Balaure, Buzan, Sîntean, Plazonja
Stadion: Gaz Metan (Mediaş – Sibiu);
Arbitru: Lucian Rusandu (Sfântu Gheorghe); Asistenți: Alexandru Filip (Constanţa) și Alexandru Mihăilă (Râmnicu Vâlcea); Rezervă: Sorin Vădana (Cluj-Napoca); Observatori: Teodora Albon (Cluj-Napoca) și Daniel Sabou (Zalău).

Steaua s-a chinuit cu Concordia Chiajna, dar a reușit să scoată un egal. Cam asta ar fi rezumatul meciului.

Deși Petrolul și Unirea Dej au învins Steaua, credem că ilfovenii lui Claudiu Niculescu au chinuit Steaua cel mai mult. Noi am nimerit 9 din 11 titulari în avancronică trecută. Hamza Younes și Nini Adrian Popescu au fost înlocuiți în primul 11 de către Llullaku și Deac. Grafica celor de la Digi Sport a fost greșită în așezarea celor 4 din atac. Un lucru de care s-a scris în avancronică și care chiar a fost subliniat în ultimul episod de la „Gânduri Roș-albastre” a fost despre portarul Silveanu că are uriașe probleme la șuturile cu pământul. Și asta chiar s-a dovedit inspirat, deoarece cea mai mare ocazie a Stelei a fost un șut cu pământul, respins de portar în bară.
   
Oprița a trimis următorul 11, într-un sistem 4-2-3-1: Bălbărău – D. Oroian, Walace, Beța, Rob. Neacșu (Ad. Ilie 46′) – Bărbulescu (cpt.), Șt. Pacionel (Măd. Mihăescu 72′) – Ad. Popa (Huiban 85′), Băjenaru (Buhăescu 46′), Al. Zaharia (Răsdan 61′) – Chipirliu. La pauză, sistemul a revenit la clasicul 4-4-2, cu Buhăescu și Chipirliu în față.
Claudiu Niculescu a trimis următorul 11, într-un sistem 4-2-3-1: Silveanu – Ct. Alexe, Palmeș, Marc (cpt.), Cherecheș – D. Codrea, Biceanu (Val. Lazăr 82′) – Gab. Deac (N. Popescu 61′), Dușmanu (Piper 82′), Llullaku – Ad. Voicu (Val. Balint 85′).

Declarațiile lui Oprița de la finalul meciului reflectă realitatea din teren.
E un egal cu o echipă bună, cu un lot bun. S-a văzut ce schimbări a făcut, ne-a surprins, nu ne-a lăsat să pasăm, a venit în presing avansat cu fundașii centrali. Nu ne-a lăsat să ne facem jocul, am încercat și noi să facem schimbări la pauză, să schimbăm jocul. Am vrut să introduc un atacant cu talie, să câștigăm duelurile cu balon lung.
Un meci echilibrat, putea să câștige orice echipă. Au avut și ei două ocazii, am avut și noi ocaziile noastre. Cu puțină șansă puteam să câștigăm, dar poate că nu era meritat. E echitabil acest 0-0.
Vrem să câștigăm, dar suntem o nou-promovată, nu avem obiectiv promovarea, nu avem presiune, dar vrem să intrăm în play-off și după aceea vedem. Încercăm să facem cât mai mult, e clar că vrem să câștigăm, dar trebuie să avem și ceva șansă. La ocazia lui Chipirliu, cu puțin noroc, putea să intre mingea în poartă”,
”Am vorbit și cu Claudiu după meci și l-am felicitat. Părerea mea e că, deși am jucat și cu Petrolul, Chiajna e mai agresivă și nu ne-a lăsat să jucăm la noi acasă. Așa mi s-a părut dacă luăm cele două meciuri, dar Petrolul e pe primul loc și dacă e acolo probabil că e cea mai constantă și cea mai bună echipă”, ”Mergem înainte, avem meciuri grele, cu echipe cu loturi bune. Au loturi bune și Petrolul, și Chiajna, și Hermannstadt, cu jucători de Liga 1, cu bănci bune. Nu o să fie ușor, dar vor juca și ele între ele, se vor pierde puncte. Noi încercăm să scoatem cât mai mult din fiecare partidă și să prindem play-off-ul
“.

Trebuie lăudată brigada de arbitri, care a făcut o partidă aproape perfectă. Cea mai grea fază a fost la faultul făcut de Zaharia, care se vede doar la o singură reluare că îl trage de tricou, și culoarea cartonașului care a fost galbenă, a fost și cea corectă.
   
Steaua a avut 2 ocazii, după 45 de minute, și 6 ocazii, la finalul meciului, cu doar un singur șut pe poartă în repriza a 2-a. Concordia Chiajna a avut 3 ocazii, după 45 de minute, și 7 ocazii, la finalul meciului. Ilfovenii au avut 3 șuturi pe poartă, după prima repriză, și 4 după 90 de minute. Deși pare un echilibru la numărul ocaziilor, șansele de a marca a celor de la Concordia Chiajna au fost mai clare decât cele ale Stelei. Din păcate, Steaua nu cadrează pe poartă și asta începe să devină o normalitate. În prima ligă, doar UTA Arad ratează mai mult. Ca dovadă stă meciul Chindia Târgoviște.
Revenind la meciul cu Concordia Chiajna, băieții lui Claudiu Niculescu au făcut un pressing agresiv, care a fost subliniat în avancronica precedentă.
Prima ocazie a meciului vine din partea oaspeților, de la o lovitură a colt, de unde Bălbărău boxează până la Llullaku, care trage din prima, însă portarul stelist se revanșează pentru greșeala precedentă. Steaua răspunde printr-un șut cu latul, deviat de Biceanu în corner. Pe un contraatac, Concordia Chiajna construiește prin diagonala lui Llullaku, în stânga, către Voicu, iar pasa finală vine magistral către Dușmanu care trage în piciorul lui Bălbărău, de la mică distanță.
Cherecheș execută o lovitură liberă, puțin peste poartă, cu piciorul stâng. Lovitura liberă a fost dată corect, deoarce Zaharia îl trage de tricou pe Dușmanu. În minutul 43, Dușmanu pierde posesia și Băjenaru trage pe lângă poartă. Bogdan Chipirliu are un șut centrare, care trece pe lângă poarta adversă în minutul 49. În faza imediat următoare, Ștefan Pacionel are un șut din voleu, de la 20 de metri care trece aproape de poarta lui Silveanu. Bogdan Chipirliu are o lovitură de cap peste poartă, din centrarea lui Adrian Popa. Cherecheș are o centrare bună către Llullaku, însă cel din urmă trimite pe lângă, cu capul. Câteva momente mai târziu, Marc are o excuție fabuloasă din careul advers, însă nu cadrează pe poartă.
Ne-a plăcut atitudinea lui Chipriliu în momentul în care a țipat către un copil de mingi pentru o repunere mai rapidă de la margine: „Dă mingea mai repede! Stai pe telefon!”
În minutul 68, Alexe are o centrare bună, iar Nini Popescu trimite cu capul bine, însă Bălbărău are un reflex de senzație.
Chipirliu trage din voleu cu stângul, însă departe de poartă. Popa execută o fază fixă și Răsdan trimite cu capul peste poartă.
Șansa Stelei de a marca vine prin șutul lui Chipirliu, cu pământul, respins de portar în bară. Ultima ocazie vine din partea celor de la Chiajna, printr-un șut cu stângul, a lui Lazăr, pe lângă poarta lui Bălbărău.

Sâmbătă, de la ora 15:00, Steaua joacă cu cei de la Hermannstadt.
Sibienii au 27 de goluri marcate și 11 primite, în timp ce Steaua are 17 goluri marcate și 8 primite. Băieții lui Măldărașanu sunt pe locul 2 cu 28 de puncte, în timp ce Steaua se află pe locul 6 cu 22 de puncte.
Sibienii nu au avut arbitraje nefavorabile, dar au avut 4 decizii de arbitraj controversate în favoarea lor. Ei par în scădere de formă, însă, măcar pe hârtie, sunt favoriți, asta pentru că nici Steaua nu traversează o formă sportivă bună.

De la 1 octombrie, Hermannstadt a primit unda verde să intre în insolvenţă: Tribunalul Sibiu a admis, astăzi, 30 septembrie 2021, cererea AFC Hermannstadt de deschidere a procedurii de insolvență ”în temeiul art. 71 alin.1 teza întâi raportat la art. 66 din Legea nr. 85/2014 (NCI) privind procedurile de prevenirea insolvenței și de insolvență”.
   
AFC Hermannstadt este singura echipă din Liga a 2-a neînvinsă în acest sezon. Ca fapt divers, este o echipă neînvinsă acasă în istoria participărilor în Liga a 2-a. Sperăm ca Steaua să spargă acest record, însă nu va fi deloc ușor.
   
Marius Măldărășanu a folosit trei sisteme de joc până acum: 4-2-3-1 sau 4-4-2. Nu de puține ori ca să revină în avantaj, Hermannstadt poate schimba sistemul pe parcurs în 4-3-3.

Următoarea așezare prezintă numărul de pe tricou, poziția, numărul de minute jucate în acest sezon, și minutele jucate, în paranteză, în ultimele 5 meciuri (victorie cu 1-0, în deplasare, la Unirea Slobozia, 2-2, acasă, cu Ripensia Timișoara, 1-1, în deplasare, la Unirea Dej, 3-2, acasă, cu Șelimbăr și o victorie 2-1, în deplasare, la FC Brașov).
1. Pop Ionuț Alin, portar, cu 990 de minute jucate în acest sezon (90/90/90/90/90), 31. Vlad Ionuț Muțiu, portar, cu 90 de minute jucate în acest sezon (0/0/0/0/90), 21. Gheorghe Gabriel Tomșa, fundaș dreapta, născut în 2003, cu 107 minute jucate în acest sezon (0/18/14/0/44), 98. Grigoraș Pantea, fundaș dreapta, născut în 2003, cu 1017 de minute jucate în acest sezon (90/72/76/90/90), 23. Florin Blejan, fundaș central, cu 675 de minute jucate în acest sezon (90/90/90/90/90), 4. Stoica Ionuț, fundaș central, cu 1080 de minute jucate în acest sezon (90/90/90/90/90), 25. Opruț Raul Marian, fundaș stânga, cu 777 de minute jucate în acest sezon (25/0/0/90/46), 16. Seydou Saeed Issah, fundaș stânga, născut în 2000, cu 374 de minute jucate în acest sezon (65/90/90/0/0), 8. Alhassan Baba, mijllocaș central la închidere, născut în 2000, cu 972 de minute jucate în acest sezon (90/90/90/78/85), 30. Lungu Andrei, mijlocaș central la închidere, cu 267 de minute jucate în acest sezon (4/0/0/0/0), 14. Sota Mino, mijlocaș central la închidere, cu 930 de minute jucate în acest sezon (86/90/90/90/90), 96. Balaure Silviu Nicolae, mijlocaș ofensiv dreapta, cu 725 de minute jucate în acest sezon (90/72/85/12/44), 10. Ionuț Eugen Năstăsie, mijlocaș ofensiv central/atacant, cu 480 de minute jucate în acest sezon (0/24/29/68/65), 7. Petruescu Petrișor Ionuț, mijlocaș ofensiv central/ atacant, cu 802 de minute jucate în acest sezon (90/66/61/78/77), 93. Popescu Călin, mijlocaș ofensiv stânga, născut în 2001, cu 192 de minute jucate în acest sezon (25/0/29/46/5), 51. Oroian Alexandru Laurențiu, mijlocaș ofensiv stânga, născut în 2001, cu 804 de minute jucate în acest sezon (65/80/61/44/46), 20. Andrei Sîntean, atacant cu 208 minute jucate în acest sezon (26/10/5/0/13) și 28. Buhăcianu Valentin, atacant, cu 825 de minute jucate în acest sezon (46/80/85/90/90).
   
Marcatorii echipei sunt: Valentin Buhăcianu (9 goluri), Silviu Nicolae Balaure (3 goluri), Baba Alhassane (2 goluri), și, cu câte un gol: Ionuț Stoica, Petrișor Petrescu, Ionuț Năstăsie, Loren Niță, Andrei Sîntean, Florin Bejan, Alexandru Laurențiu Oroian și Silviu Nicolae Balaure.
   
Sibienii au marcat 23 de goluri din acțiune și 5 goluri din faze fixe. Golurile din acțiune sunt împărțite în mod aproximativ egal între atacuri poziționale și contraatacuri. Cele mai multe goluri marcate au fost în intervalul 30-60. De asemenea, au reușit 4 goluri după minutul 90. În ultimele două etape au învins cu gol în ultimul minut de prelungiri. Au primit 6 goluri din acțiune și 5 din faze fixe. Au arătat o slăbiciune când se apără la fazele fixe. Deși au apărare om la om, nu de puține ori se ivea un jucător nemarcat, care reușea să marcheze. Portarul, care a jucat 90% din acest sezon, a gafat incredibil de 2 ori, având mari lacune la prinderea baloanelor înalte și ieșirile pe centrări, dar compensează în restul situațiilor. Totuși, cel mai probabil, va fi trimis portarul titular din meciul cu FC Brașov, Vlad Ionuț Muțiu, care arată mai multă siguranță.
Până acum, sibienii au avut mereu o posesie mai mare față de adversari în meciurile de acasă. Au o eficiență bună la nivelul șuturi pe poartă, mult mai bună față de cea a Stelei. Un punct în minus este defensiva lor la fazele fixe, unde băieții lui Daniel Oprița și Fane Nofitovici stau clar mai bine.
   
Hermnannstadt este cea mai bine cotată echipă din Liga a 2-a la 4,74 milioane de euro. Este chiar o echipă mai bine cotată decât Dacia Mioveni, din prima ligă.

Noi credem că va juca Vlad Muțiu, deoarece a fost mai sigur în puținele meciuri în care a jucat. Opruț Raul Marian este un fundaș stânga care centrează foarte bine cu stângul, la bară a 2-a, din acțiune. S-a format în fotbalul italian la echipele de tineret ale lui Genoa și Chievo. Are 2 selecții la România U21 și este cotat la 650.000 de euro, la 23 de ani.
Grigoraș Pantea este un fotbalist născut în 2003, care s-a evidențiat prin centrările la firul ierbii, de pe flancul drept. Este un fotbalist venit de la Fcsb 2, cu multe selecții la naționalele de tineret. A demonstrat că poate trage foarte bine cu dreptul, de la distanță.
Baba Alhassane este unul dintre cei mai importanți jucători, deoarece este fotbalistul care leagă liniile. Primul gol al lui a fost unul superb. A tras cu latul piciorului drept, cu efect pe interior, la vinclul porții celor de la FC Buzău. A recidivat în etapa a 2-a, tot cu un șut cu latul, în vinclul porții celor de la Unirea Constanță. Are pase foarte bune, peste apărarea adversă, pe poziție viitoare, pe Buhăcianu. Ghanezul în vârstă de 21 de ani a mai activat și la Real Valladolid B.
Petrișor Petrescu este jucătorul care poate lovi balonul cu ambele picioare. Trage bine cu piciorul stâng, însă poate să bată loviturile libere, din flancul stâng, cu piciorul drept, pe colțul portarului, cu efect pe colțul portarului. Are un bun dribling în regim de viteză. Din 2017, joacă la sibieni. A mai evoluat la Voința Sibiu și Academica Clinceni. Are aproape 100 de meciuri în prima ligă.
Silviu Balaure este mijlocașul ofensiv care are printre cele mai multe pase de gol din echipă, însă nu are cea mai mare eficiență în fața porții. Execută bine loviturile libere, din zonă, ușor stânga, peste zid, cu dreptul. Este un fotbalist cu mare experiență, cu peste 130 de meciuri în prima ligă. A mai evoluat la Poli Timișoara, Minaur Baia Mare și Astra Giurgiu.
Ionuț Năstăsie este un fotbalist ofensiv care execută bine loviturile libere, cu piciorul drept. Are în carieră echipe precum: U Cluj, FC Argeș, Farul Constanța și peste 50 de meciuri în prima ligă.
Valentin Buhăcianu este atacantul perfect pentru Liga a 2-a. Este golgheterul echipei și participă la majoritatea atacurilor periculoase. Reușește să atace foarte bine pe poziție viitoare. Are o bună stăpânire de sine în fața porții. Dar ne aducem aminte și de o simulare șocantă în meciul cu Pandurii Târgu Jiu, când scapă singur cu portarul și cade fără să fie atins de vreun adversar. În Liga a 2-a, la 116 meciuri are aproape 60 de goluri marcate. În prima ligă, la 23 de apariții are doar 3 goluri și 10 pase de gol. A evoluat la echipe precum: UTA Arad, Aerostar Bacău și Știința Miroslava.
   
Probabil Măldărășanu va trimite următorul 11 în meciul cu Steaua: 1. Vlad Ionuț Muțiu, 98. Grigoraș Pantea, 23. Bejan Florin, 4. Stoica Ionuț, 16. Seydou Saeed Issah/25. Opruț Raul Marian, 8. Alhassan Baba, 14. Sota Mino, 96. Balaure Silviu Nicolae/10. Ionuț Eugen Năstăsie, 7. Petruescu Petrișor, 51. Oroian Alexandru Laurențiu/93. Popescu Călin și 28. Buhăcianu Valentin. Acolo unde am pus variantă, considerăm că acei jucători vor intra pe parcursul meciului sau vor avea minute aproximativ egale cu titularii.
   
Sperăm ca Steaua să facă surpriza și să fie prima echipă care învinge Hermannstadt în deplasare, în Liga a 2-a. Deși Hermannstadt este favorită, cel mai probabil va fi un egal cu goluri.

Etapa a XIII-a: Hermannstadt – Steaua
📆 Sâmbătă, 6 noiembrie 2021, de la ora 15:00
📌 Stadionul Gaz Metan
👎 Fără spectatori
🎥 Meciul va fi transmis de Digi Sport, Telekom Sport, Look Sport